x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
treball parlamentari

Terceravia no se sent “còmode” amb el codi de conducta del Consell

El grup considera que el text sobre els conflictes d’interessos s’ha “d’andorranitzar”
Prova de peu de foto a tres columnes de prova.

Prova de peu de foto a tres columnes de prova.

Prova de peu de foto a tres columnes de prova.

FIRMA FOTÒGRAF
Actualitzada 19/06/2022 a les 12:21
El codi de conducta que hauran de seguir els consellers generals i que encara s’està ultimant marcarà, entre altres qüestions, que els parlamentaris s’hauran d’absentar de les comissions que treballin lleis que puguin suposar-los un conflicte d’interès. A la pràctica, això ja és així per evitar que un conseller pugui regular sobre una qüestió que el podria beneficiar, però el codi de conducta ho deixarà negre sobre blanc. El text es va començar a treballar ja a finals de la legislatura passada però encara no s’ha tancat. La majoria dels grups estan d’acord en l’esborrany que ja hi ha força avançat però terceravia afirma que no se sent “còmode” amb l’apartat que regula els conflictes d’interessos.

En concret, el codi estipula que s’entendrà que hi ha un conflicte d’interès “quan un conseller general té un interès personal directe o indirecte que pot influir de manera inadequada en el compliment dels seus deures com a conseller general de manera íntegra” i deixa clar que, si fos el cas, l’implicat tindrà el “deure de notificar, de forma escrita a Sindicatura, així com davant de la comissió que analitza els treballs de la llei en qüestió” abans d’intervenir en els debats. El conseller haurà de ser substituït en la totalitat dels treballs del text en qüestió. El que sí que es permetrà, segons van indicar fonts parlamentàries, és que el conseller pugui votar la llei al Consell en el mateix sentit que el seu grup parlamentari per tal d’evitar que un text pugui quedar bloquejat per no tenir prou majoria.

Més enllà d’aquesta qüestions, el document no distingeix entre consellers a ple temps i no prohibeix poder tenir altres feines, com ja passa ara. Tot i així, des de terceravia s’entén que el text “no és prou clar” i que “dona inseguretat jurídica”, en paraules del conseller Joan Carles Camp. Al seu entendre “la figura del conseller general cada vegada anirà cap a una professionalització i el codi de conducta és una prova”. En aquest sentit, assegura que el document “es basa en el d’altres països, però la realitat d’Andorra és diferent”, i per això caldria “andorranitzar” el text.

La resta de grups entenen que el document únicament deixa clar que un conseller no pot beneficiar-se del treball parlamentari però manté les casuístiques d’Andorra per permetre que tothom es pugui dedicar a la política. Per això, malgrat que la voluntat és que el text es pugui votar per unanimitat, el Consell tirarà endavant el projecte per tal que pugui ser aprovat com a molt tard al setembre encara que no compti amb el suport del grup de Josep Pintat.
 
RECOMANACIÓ DEL CONSELL D'EUROPA
El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (Greco) ha reiterat diverses vegades en els seus informes d’avaluació la necessitat d’elaborar un codi de conducta al Consell General. En concret, entre les recomanacions de l’organisme internacional destaca que en el codi de conducta s’han de regular els conflictes d’interès dels parlamentaris i s’han de fer públics. També recomana que es faci una declaració del patrimoni i dels interessos dels parlamentaris, per tal d’evitar casos de corrupció.
Etiquetes
  • #6 Joan
    (19/06/22 17:38)

    Josep va dir..
    Espero que a les properes eleccions tothom prengui nota, necessitem urgentment un canvi de rumb.   Entre lo de Europa, una cosa i l'altre aquest país se'n va als collons!

    Respondre
  • #5 El conseller
    (19/06/22 12:11)

    El conseller que té 3 o 4 pisos de lloguer no podrà intervenir el la llei d'arrendaments urbans ?
    De bén segur, algun conseller que no en té cap  intentarà que sigui així.
    Au, aneu a pastar fang tots plegats !!! Acabareu fent un país completament ingovernable amb aquestes mesures imposades per europa i pensades per països grans !!

    Respondre
  • #4 Josep
    (19/06/22 11:59)

    Que dan verguenza ajena, ya hace años que se  sabe

    Respondre
  • #3 El dissident incòmode
    (19/06/22 11:05)

    Som molts els que fa anys i anys ens sentim "incòmodes".
    Sigueu benvinguts!.

    Respondre
  • #2 Josep
    (19/06/22 10:21)

    Robert va dir..
    És l'objectiu dels nostres polítics.

    Respondre
  • #1 Robert
    (19/06/22 09:41)

    Dit d'un altre manera, ens estem espanyolitzan mes.

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts