x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
ELECCIONS AL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ DE LA CASS

Disparitat de visions sobre el model de pensions i salut

Els candidats a la CASS defensen les seves posicions a pocs dies de la jornada electoral
Candidats

Candidats

Candidats

Candidats

Candidats

Candidats

Disparitat de visions sobre el model de pensions i salut

Disparitat de visions sobre el model de pensions i salut

Disparitat de visions sobre el model de pensions i salut

Actualitzada 18/06/2022 a les 12:03
Visions i postulats diferents entre els candidats a ocupar els llocs del consell d’administració de la CASS. Pocs dies abans de les eleccions per escollir els representants dels assalariats, les 10 candidatures presenten opinions molt diverses sobre com afrontar els temes clau que marcaran el seu mandat. Els candidats hauran de fer front, durant el proper mandat, a qüestions crítiques com la reforma del model de pensions, un possible endarreriment de l’edat de jubilació, així com aspectes com la implementació o no del tercer pagador i la nova cartera de serveis. Qüestions per les quals s’ha preguntat en un qüestionari real.
Un dels punts de major discòrdia és el del paper del metge referent. L’argument principal dels candidats que estan en contra del model actual es basa en la despesa que genera tant per als ciutadans com per a la tresoreria de la CASS. Els candidats que estan a favor del model actual consideren que és un bon filtre des del punt de vista sanitari i que permet treballar millor els especialistes amb pacients que saben del cert que poden tractar. Existeixen també certes diferències pel que fa a la generalització del tercer pagador. Tot i que la major part dels aspirants a formar part del consell d’administració de la CASS estan a favor d’ampliar-lo en major o menor grau, només tres candidats creuen que la seva aplicació ha de ser total.

Tot i les diferències que hi ha entre els candidats, la majoria coincideix en el fet que en cas que s’hagués d’augmentar l’edat de jubilació s’hauria de segmentar per professions. És a dir, en el cas dels oficis que demanen més capacitat física no augmentar-la i fer-ho progressivament en aquelles professions que demanen menys en l’aspecte físic. Dues qüestions sobre les quals els candidats que s’han pronunciat estan d’acord és en el pagament dels tractaments de canvi de sexe i de reproducció assistida. En tots els casos la posició és favorable. Pel que fa al canvi de sexe, els candidats van apuntar que s’ha d’estudiar cada cas per assegurar que s’està ajudant algú que ho necessita de veritat.
Per la seva banda, els representants dels pensionistes i dels empresaris ja saben qui els defensarà a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, i els possibles representats dels assalariats es disputaran les dues cadires que hi ha en joc el 22 de juny, dia en el qual se celebren les eleccions.
  • #2 jorge
    (18/06/22 19:13)

    Has fer click a la foto i surten tots

    Respondre
  • #1 Jaume
    (18/06/22 14:33)

    On són la resta decandidats. No els heu entrevistat.
    Esteu fent campanya a favor d'uns quants?
    Ja està bé

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts