rEPORTATGE

Més a prop de l'emancipació

S'impulsa un nou projecte que formarà un grup de cinc joves amb alguna diversitat funcional perquè puguin anar a viure sols.

L'apartament de l'edifici Jovial on es realitzarà la formació.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marxar de casa ja és una feina pràcticament impossible per a qualsevol jove d’avui en dia. No només són els preus alts, sinó també els costos de vida, que s’han encarit i que fan de l’experiència de marxar de casa més un martiri que no un aprenentatge vital. Si a tot això se li suma una diversitat funcional, la cosa encara es complica més. “La idea és que el servei de ‘vida independent’ que ja existeix es pogués ampliar amb un programa formatiu perquè els joves, l’edat en la qual tothom a priori vol fer el pas d’anar-se’n de casa, es puguin formar amb habilitats adaptatives en el context d’emancipació perquè puguin fer el salt a poder viure sols”, va explicar ahir Irene Jiménez, responsable del servei d’habitatge de la Fundació Nostra Senyora Meritxell. Aquest nou projecte, que es va presentar ahir i s’ha batejat com a Vull emancipar-me, es durà a terme en col·laboració amb el ministeri d’Afers Socials. “És el primer pas perquè aquests nois i noies es puguin independitzar”, va explicar la ministra Judith Pallarés. En concret, seran cinc joves els que, a partir de divendres, començaran a rebre formacions en matèries com la gestió de l’economia familiar, la cuina o la convivència al barri. “Hem identificat vuit mòduls formatius que creiem que són essencials per poder anar a viure sol”, explicava Jiménez.

Tot plegat, sumat a diferents estades de cinc dies que realitzaran en un dels pisos que la Fundació compta a l’edifici Jovial d’Andorra la Vella. “Això a algun portal web costaria un ull de la cara”, bromejava algun membre de la premsa al veure l’apartament d’una habitació, lavabo, cuina i un menjador més que digne. El programa Vull emancipar-me serà una prova pilot que durarà sis mesos i que serà només per a joves, en aquest cas, que tenen alguna diversitat funcional. Més endavant pot servir per a qualsevol jove.

tracking