Justícia

L'Estat haurà d'indemnitzar uns joves per estar a presó 100 dies

El Tribunal Constitucional reconeix el dret dels afectats a ser rescabalats per la privació il·legal de llibertat

El TC rebutja el 55% dels recursos que repARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha reconegut el dret de diversos processats a rebre una indemnització per haver estar empresonats il·legalment durant 100 dies. Els magistrats accepten els arguments de les defenses dels afectats, que reclamaven el dret a ser rescabalats en haver reconegut el Constitucional el 19 d'abril del 2021 que "havien estat víctimes d'una vulneració al dret a la llibertat de l'article 9 de la Constitució" i va dictar la immediata excarceració dels acusats, segons ha fet públic el despatxSilvestre Advocats que amb el lletrat Joan Julià representa els perjudicats.

Les defenses van demanar una indemnització davant el Ple del Tribunal Superior de Justícia que va ser rebutjada atenent les al·legacions del Govern i la fiscalia general i van portar el cas a l'Alt Tribunal que ara els hi ha donat la raó. Els magistrats anul·len en una sentència notificada ahir les tres sentències sobre la causa del Ple del Tribunal Superior de Justícia per ser "contràries al dret a una resolució fonamentada en dret" i afirmen que "no és lògic ni ajustat a una motivació raonable refusar el dret a la indemnització per un funcionament anormal de la Justícia". I asseguren que tenen dret a ser rescabalats perquè la primera sentència del TC considerava "il·legal el temps de privació de llibertat patits pels recurrents" i, per això, sol·licitaven una indemnització basada en funcionament anormal de l'Administració de Justícia", com a conseqüència de la privació de llibertat. La sentència del Constitucional recull que "no resulta acomodat a la raó ni a la lògica entendre que l'Administració de Justícia funciona de forma normal quan adopta interpretacions del dret constitucional a la llibertat oposades a aquella mantinguda per aquest Tribunal en la seva sentència del 19 d'abril".

Els afectats van estar privats de llibertat a la Comella com presumptes autors dels delictes majors d'introducció i possessió de marihuana destinada al tràfic i en gran quantitat i d'una presumpta contravenció penal continuada de consum de cànnabis o droga de toxicitat similar. El despatx Silvestre Advocats assenyala que la importància d'aquesta decisió del Constitucional "no recau en la repercussió econòmica -que de ben segur no compensarà 100 dies de privació de llibertat- sinó en una fita moral i humana". L'import de la indemnització encara s'ha de fixar.

tracking