Informe del grevio

Dèficit en la protecció dels infants víctimes de violència domèstica

El Consell d’Europa remarca que falten recursos per a visites segures amb els pares

Visita de membres del Consell d'Europa a Andorra.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup d’experts d’acció contra la violència contra les dones del Consell d’Europa (Grevio) ha conclòs que Andorra no té prou recursos ni la infraestructura per garantir visites supervisades segures entre menors víctimes de violència a la llar i els progenitors. S’apunta que l’Estat tendeix a donar prioritat a mantenir el contacte amb els dos progenitors independentment de la violència presenciada, però s’observen deficiències en l’aplicació de l’article que determina quines són les instal·lacions ideals i el personal necessari per permetre que les visites estiguin supervisades.

En l’informe, el Consell d’Europa recomana minimitzar els testimonis de violència domèstica menors d’edat en els processos civils. Un consell que principalment fa referència a l’alienació parental, una situació que es produeix quan un progenitor fa servir diferents estratègies per destruir la relació del menor amb l’altre progenitor. L’informe indica que la minimització de la violència domèstica en els processos judicials familiars està estretament relacionada amb aquest concepte per soscavar les opinions dels nens víctimes que temen el contacte amb els autors dels maltractaments.

D’altra banda, s’apunten elements positiuis com ara que la legislació equipari, en el cas dels menors, presenciar casos de violència domestica a patir-la. L’informe valora positivament que presenciar violència domèstica equival a viure-la directament i que s’exigeix el mateix nivell de protecció i suport. El text celebra també que la llei defineix com a “víctimes” els fills menors d'edat de les dones que han patit violència masclista.

CLAUS

1 Sense recursos per garantir visites segures

L’informa va determinar que Andorra, igual que països com França, no compta amb la infraestructura física i humana per garantir visites segures dels fills amb els seus progenitors

2 Minimitzatr els testimonis del menors

Es recomana minimitzar la participació dels menors als judicis civils com a testimonis per prevenir casos d’alienació parental.

3 Definició adequada de vítcima

L’estudi va determinar que la definició de víctima en casos de violència masclista i la seva extensió als fills és l’adequada segons les normatives del Consell d’Europa.

tracking