Un hotel acollirà els refugiats ubicats en apartaments turístics

Judith Pallarès assegura que han rebut l’oferiment de la cessió de l’espai i s’estudia quines persones derivar

L'estand ucraïnès a la Festa de la multiculturalitat.aRXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri d’Afers Socials té pràcticament decidit reubicar els refugiats ucraïnesos en un hotel de Canillo –probablement al Tarter– abans de l’1 de juliol, data límit perquè ara moltes famílies estan en apartaments turístics que les empreses necessiten ocupar per a aquest estiu.“Hem tingut una proposta per part d’un privat de cedir-nos un hotel, hem anat a veure les instal·lacions i estem estudiant un projecte de gestió pròpia a través de l’associació d’ucraïnesos i d’altres entitats” ha assegurat la ministra d’Afers Socials , Judith Pallarès, en la presentació del nou programa “Vull emancipar-me”, el qual permetrà a cinc joves amb capacitats funcionals tenir el seu primer contacte amb el procés d’emancipació.Tanmateix, la ministra ha destacat que “el que encara hem de veure és com es gestionarà i quines persones es derivaran”.

Queda per definir la logística ja que la majoria d’aquestes persones no treballen i només poden moure’s per Andorra amb transport públic. El ministeri ha de concretar com es farà el subministrament d’aliments, però ahir la Creu Roja no tenia informació sobre aquest punt.La ministra tampoc ha detallat quantes persones es derivaran a aquest hotel, però sí que ha explicat que es farà per "ordre d’urgència", tot i que també es tindran en compte aspectes com els centres educatius dels infants. D’altra banda, Pallarès també ha confirmat que l’executiu té constància "de forma informal" que alguns refugiats ja han abandonat el Principat, tot i que no s’han desapuntat de la llista amb la qual treballa l’executiu.

No és possible reubicar-los en apartaments privats perquè aquestes persones volen tornar al seu país i, per tant, no es poden comprometre a un lloguer de molta durada i pocs propietaris estan disposats a arrendar el seu habitatge només per uns mesos.

Una altra de les preocupacions d’aquest col·lectiu és el visat que tenen, per un període màxim de 90 dies a l’espai Schengen, que correspon al termini turístic que atorguen les autoritats europees. Fonts del Govern van indicar ahir que amb el permís de sojorn d’Andorra poden viatjar lliurement per tot Europa i que no és necessari demanar cap segell d’entrada o sortida a la zona de control duaner d’Espanya. Els refugiats d’Ucraïna tenen una targeta verda que caduca el 2024, de dos anys de vigència.

tracking