campanya turística

Rècord de temporers per reforçar l'hostaleria durant l'estiu

El Govern aprova 400 permisos més per a la quota d’estiu a l’hostaleria després que s’hagin esgotat les 910 primeres autoritzacions

Un cartell de cerca de personal en un restaurant l'estiu passat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La quota estival que reclamava el sector de l’hostaleria i que ha arrencat aquest any com a prova pilot s’ha esgotat en temps rècord. No tan sols s’han completat les 700 autoritzacions previstes inicialment, també el 30% extra que ja està previst al reglament i que suposava 210 permisos més. El resultat és que el Govern, reunit ahir en sessió extraordinària, va aprovar una ampliació del contingent estival de 400 permisos d’Immigració més que també serà ampliable en un 30% si és necessari. En l’exposició de motius del reglament que ja es va publicar ahir al BOPA, l’executiu justifica que “vista la necessitat objectivament constatada del sector hoteler, atès el nombre de sol·licituds que es presenten al servei d’Immigració, és imprescindible respondre a aquesta demanda de manera immediata” per tal de “facilitar la bona marxa d’aquest sector durant els mesos vinents”.

El director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va assenyalar que el ritme d’expedicions de permisos constata la necessitat de mà d’obra de la qual havien advertit. “No és que facin falta 100 treballadors, i això ens dona facilitats per poder fer un estiu correcte.” L’estiu passat les dificulats de contractació de treballadors van ser evidents, amb multitud de demandes de llocs de feina i problemes per cobrir-los. I Pujol puntualitza que ja comptaven que la d’aquest període estival fos superior atesa la normalitat postcovid i que hi ha una previsió d’obertura d’hotels superior a la de fa un any. “Si els hotels obren i contracten és que la previsió de l’estiu va força bé. Aquest serà el primer estiu entre cometes postpandèmic i l’estiu es preveu correcte per no dir bo”, va manifestar.

L’element diferenciador

La quota estival és, de fet, una demanda del sector. Però Pujol admet que una quota d’estiu sense més, que permetés simplement fer contractes de temporada a treballadors forans, no hauria tingut ni de bon tros l’acollida d’aquesta a causa de factors com la competència de les destinacions de costa, que també necessiten molta mà d’obra estival. L’element d’èxit per als hotelers és que la quota hagi vingut acompanyada d’un canvi a la Llei d’immigració que ha possibilitat que els temporers d’hivern s’hagin quedat a l’estiu –abans d’aquesta modificació la llei establia que havien de passar cinc mesos abans que un temporer pogués optar a un altre permís–, amb la qual cosa els establiments han pogut mantenir treballadors. “Els dones una estabilitat i a sobre també es poden quedar l’hivern següent”, afirma Pujol, que, sense tenir dades oficials, s’aventura a predir que la quota s’haurà cobert “pràcticament” amb temporers d’hivern.

Les especificitats

Aquesta quota, però, és per al Govern una prova pilot i amb data de caducitat. La possibilitat d’enllaçar temporades per als treballadors s’ha limitat fins al 2023, fins a l’acabament de la propera temporada hivernal concretament. Els permisos que ja s’han pogut formalitzar des de l’1 de juny s’esgoten el 31 d’octubre, de manera que els titulars tindran l’oportunitat d’enllaçar-los amb una nova autorització de treball temporal a partir del novembre i per a la campanya d’esquí 2022-2023.

El Govern també deixa clar en l’exposició de motius del nou reglament de quota que sobre la base del que dicta la legislació en matèria d’immigració en el sentit de donar prioritat a l’accés del mercat de treball a nacionals i residents s’han “pres en consideració les darreres dades de què disposa el servei d’Ocupació” però que amb les persones inscrites, ni aquelles que busquen feina ni les que cerquen una millora de l’ocupació laboral actual, “no es poden satisfer totes les necessitats que requereix el sector hoteler actualment”. Dels 400 nous permisos 50 són per a treballadors fronterers. La publicació ahir al BOPA possibilita l’activació de l’ampliació d’autoritzacions.

I atesa la tensió del mercat de l’habitatge, el director de la Unió Hotelera va indicar que “bastants hotels” adscrits a l’entitat han reservat habitacions per a la seva plantilla.

ELS DETALLS

Primera quota

La quota inicial de 700 permisos es va aprovar el 18 de maig i en menys d’un mes s’ha esgotat. També les 210 autoritzacions extra que preveia el reglament.

Ampliació

El Govern va aprovar ahir una ampliació de 400 permisos més, als quals també se’ls podrà sumar un 30% extra. Ja es va publicar ahir al BOPA i ja és vigent. La primera quota i l’ampliació tenen vigència fins al 31 d’octubre.

Justificació

L’executiu justifica l’augment per garantir el funcionament del sector i perquè amb els inscrits al servei d’Ocupació no es poden satisfer totes les necessitats.

tracking