Crisi política

Pallarés i els consellers liberals deixen el partit

Els parlamentaris mantindran el suport al Govern tripartit fins a final de la legislatura

Eva López, Marc Magallon, Judith Pallarés, Ferran Costa i Silvia Ferrer en la roda de premsa d'aquesta tardaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d'Afers Socials, Judith Pallarés, i els consellers generals Ferran Costa, Marc Magallon, Eva Lopez i Silvia Ferrer han anunciat que deixen el partit liberal en una compareixença conjunta aquesta tarda durant la roda de premsa que ha tingut lloc a l'Hotel Roc Blanc d'Escaldes-Engordany. La política massanenca que es va presentar a les primàries per liderar Liberals s'ha mostrat molt crítica amb el president de la formació, Jordi Gallardo, i ha afirmat que el posicionament de Gallardo i Cabanes s'allunya de la seva ideologia incidint que "no ens sentim còmodes amb els postulats més conservadors que estan defensant".

Pallarés ha explicat que Jordi Gallardo "ha confós respecte amb obediència i suport amb silenci" i ha precisat que les entrevistes d'aquesta setmana han acabat de fer decidir-se a ella i als consellers generals per sortir del partit liberal. La ministra massanenca ha remarcat que si Gallardo "s'ha sentit traït jo em sento molt decebuda després d'haver treballat 15 anys amb ell i el partit ara no diu res davant les declaracions del senyor Cabanes que no tenen res a veure amb el que nosaltres hem defensat fins ara".

El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha destacat que els quatre consellers fins ara de Liberals segueixen donant suport al Govern de coalició i que ja han parlat amb Xavier Espot i Carles Enseñat per deixar clar que donaran suport a l'executiu tripartit fins a final de legislatura i garanteixin l'estabilitat del Govern. Costa ha remarcat que "l'estabilitat de l'executiu està garantida, també la cotninuació dels projectes emmarcats en l'H23, fins al dia que el cap de Govern vulgui dissoldre el Consell General".

La titular d'Afers Socials ha manifestat que continuarà com a ministra i que la relació amb Gallardo i Cabanes és només als mitjans de comunicació. Les renúncies de Pallarés, Costa, Magallon, Lopez i Ferrer com a integrants de Liberals es farà efectiva en les properes hores.

Pallarés ha afirmat que hi ha "espai polític" per un nou projecte "socioliberal" que se situaria al centre-progressista del panorama polític nacional. Tot i que ha indicat que encara no hi ha res ferm, no han negat que és una possibilitat i que la voluntat és que la nova formació se centrés en "el valor de les persones". En aquest sentit, Costa ha afegit que a altres països, ha posat d'exemple Holanda, conviuen més d'un partit liberal, un amb un tarannà més conservador i l'altre més progressista. En tot cas, els dos han indicat que "no pretenem ara fer cap demostració de força ni buscar adeptes". "Els propers dies veurem els moviments però hem rebut moltes mostres de suport", ha conclòs Costa.

Primàries

El trencament de Liberals es produeix després de les discrepàncies generades per les primàries amb l'elecció de Josep Maria Cabanes per ser el cap de llista del partit a les eleccions generals. La crisiestà motivada pel malestar que ha provocat el procés de les primàries i el vot delegat i la mala relació entre Pallarés, que va perdre per un vot amb Cabanes, i el president del partit, Jordi Gallardo.

Ferran Costa ha assegurat que el procés de les primàries no superaria l'aval d'un observador sobre la validesa del procediment democràtic per l'experiència que té per la tasca que ha fet com a observador europeu a diversos comicis. El fins ara president del grup parlamentari liberal ha manifestat que no val la pena parlar ara del que va succeir durant les primàries "ja fem tard" i que han considerat "més honrós" deixar el partit que esmerçar esforços per intentar canviar Liberals des de dins.

Les desavinences entre la ministra d'Afers Socials i el company de gabinet i de partit Jordi Gallardo van començar quan el ministre de Presidència va renunciar a presentar-se a les primàries perquè es presentava Judith Pallarés i van anar creixent amb les declaracions de Cabanes afirmant que l'executiva li havia anat a buscar per presentar-se a les primàries. La relació entre Pallarés i Gallardo és ara mateix inexistent, segons ha pogut saber el Diari aquest matí, el que no posaria en perill l'estabilitat del Govern, segons les fonts consultades.

El trencament de Liberals deixa sense representació parlamentària ja que els quatre consellers generals del grup parlamentari liberal pertanyen al sector de la ministra massanenca i han deixat la formació en bloc amb ella. El ministre Víctor Filloy és l'únic càrrec que dona suport a Josep Maria Cabanes i Jordi Gallardo.

tracking