han recorregut la decisió del batlle, que creu “innecessari” l'examen forense

Querella contra Clara Rabassa per homicidi imprudent

Un avi internat a la residència va patir una hemorràgia cerebral en caure del llit i la família demana una autòpsia perquè creu que li va causar la mort

La família demana que es practiqui una autòpsia per determinar la causa de la mort.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família d’un home de 87 anys que en feia set que estava ingressat al centre geriàtric Clara Rabassa ha presentat una querella criminal contra el centre sociosanitari perquè el considera responsable d’un presumpte homicidi per imprudència greu. Demana que es practiqui una autòpsia a l’home, que va morir el passat 16 de maig i que, avui dia, segueix al dipòsit de cadàvers davant la negativa del batlle de practicar la prova que determini la causa de la defunció. La família al·lega que la negligència de la residència i de l’hospital haurien precipitat la seva mort. També demanen que s’investigui si la mala praxi dels professionals d’ambdós centres van fer que el finat visqués un patiment extraordinari abans de morir.

El malson d’aquesta família va començar el 20 de març. Aquell vespre, va rebre una trucada del centre Clara Rabassa informant que l’home havia caigut del llit perquè la persona que el cuidava no hauria col·locat la barana de seguretat. Durant la trucada, que va arribar sis hores després de produir-se l’accident, els familiars expliquen que la treballadora del centre hauria tret importància als fets assegurat que era “habitual” que els avis caiguessin del llit. La següent notícia que van rebre hauria estat una trucada de l’hospital avisant que, a causa d’una hemorràgia cerebral, a l’avi li quedaven entre 24 i 48 hores de vida. El centre geriàtric no hauria notificat el trasllat de l’home a l’hospital als familiars i tampoc hauria avisat el SAAS que era positiu en covid.

De capa caiguda

L’home va aconseguir superar l’hemorràgia i, al cap de dues setmanes va retornar a Clara Rabassa. Ara bé, d’ençà de l’accident, tot va anar de capa caiguda. Va deixar de poder engolir i, el 5 de maig va haver de ser reingressat. Des de l’hospital i a través d’una trucada, la doctora hauria demanat al fill de l’avui difunt el consentiment per traslladar-lo a El Cedre, però aquest hauria optat per mantenir el seu pare a l’hospital. La sorpresa va arribar quan la família va retornar al centre sanitari a visitar l’avi i no el van trobar. Segons expliquen, la doctora hauria autoritzat el trasllat de l’home a Clara Rabassa. Un segon metge que els va atendre va ordenar el retorn immediat de l’avi a l’hospital, degut a la gravetat del seu estat de salut. De fet, això va succeir un dijous i a Clara Rabassa el metge no passava visita fins el dilluns, de manera que l’avi hauria quedat desatès. En aquest punt, la família explica que la metgessa s’hauria disculpat i hauria traspassat la responsabilitat dels fets al seu superior. Finalment, va ser traslladat a la planta de subaguts d’El Cedre, on va morir el 16 de maig.

L’informe de la mort apunta com a causa una infecció greu. Ara bé, segons la família, obviaria la informació relativa als hematomes cerebrals i l’hemorràgia que havia patit un mes i mig abans. L’endemà de morir, la família va presentar una denúncia a la policia contra els responsables del centre Clara Rabassa i de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Demanaven que es practiqués una autòpsia de forma urgent per determinar la causa de la mort, ja que estan segurs que la caiguda hauria accelerat el traspàs del padrí. El 19 maig van adreçar una carta al director de la policia explicant que la funerària hauria informat que si l’autòpsia no es practicava abans de les 5.00 hores del matí del 20 de maig, les proves es degradarien. Uns dies més tard, la funerària hauria comunicat a la família que un metge forense els hauria demanat la documentació del difunt “perquè la família no se’n vol fer càrrec”. Un fet que va indignar els parents del finat, que mantenien el cos al dipòsit amb la voluntat de practicar una prova forense que determinés la causa del traspàs, i no pas perquè no se’n volguessin fer càrrec.

El batlle va prendre declaració al doctor que va realitzar el certificat de defunció, que va assegurar que l’home hauria mort “degut a la malaltia”. Així, l’autoritat judicial va considerar que aquesta prova era suficient i, el 20 de maig, va concloure que era “innecessari” fer l’autòpsia al difunt. Davant aquest aute, la família va presentar un recurs perquè creu que la mala praxi dels treballadors dels centres va precipitar la mort de l’home. També dubta de la imparcialitat del testimoni del metge, que és qui va signar l’informe de defunció. Així, els familiars del difunt continuen lluitant perquè es practiqui la prova forense, s’esclareixi la causa de l’òbit, així com les eventuals responsabilitats penals, i poder passar el dol.

CRONOLOGIA

20/03/2022

L’home cau del llit

L’home de 87 anys va caure del llit perquè el personal de Clara Rabassa s’hauria descuidat de col·locar la barana de seguretat. La contusió li va causar una hemorràgia cerebral i el metge hauria previst que li quedaven 48 hores de vida. Finalment, va superar la situació i va retornar a la residència.

05/05/2022

Retorn a l’hospital

D’ençà de l’hemorràgia, l’home hauria anat de capa caiguda i el 5 de maig va reingressar a l’hospital. Allà, una doctora hauria autoritzat el retorn de l’home a la residència malgrat el seu estat de salut greu i que la família no havia accedit al trasllat. Finalment, l’ingressen a la planta de subaguts d’El Cedre.

16/05/2022

Mort de l’avi

Després de deu dies a El Cedre, l’home va morir. L’informe del forense va determinar que la causa havia estat una infecció.

17/05/2022

Denúncia

El fill del finat denuncia les negligències a la policia i demana que es faci una autòpsia urgent al seu pare, que es manté al dipòsit de cadàvers.

20/05/2000

Aute del batlle

El batlle interroga el metge que signa l’informe de defunció i conclou que és “innecessari” realitzar una autòpsia judicial al finat. La família recorre la decisió.

tracking