justícia

La justícia obliga a pagar un llogater que no ho feia al·legant humitats

La última sentència d’un plet de quatre anys decideix una indemnització d’11.000 euros

Una sala de vistes de la seu de la justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El litigi ha arribat fins al TC i ha obligat la sala civil del Tribunal Superior a pronunciar-se fins a tres vegades sobre el cas. Aquesta darrera manté –com les anteriors– que l’inquilí d’un habitatge que va deixar de pagar el lloguer al·legant que la casa tenia humitats –un fet constatat i que, de fet, la va acabar fent inhabitable– sí que ha d’indemnitzar la propietat de l’immoble per les mensualitats impagades i el consum d’electricitat no abonat perquè malgrat el problema de la casa hi va seguir vivint gratis. En total ha de pagar 10.691 euros més interessos legals a la propietat.

Els fets arrenquen l’1 de gener del 2017 quan el llogater entra a viure a l’habitatge pactant una mensualitat de 1.500 euros i lliurant una fiança de 3.000. A partir del mes de juliol d’aquell any és quan deixa de pagar la renda i els serveis. El juny del 2018 els fets arriben a la justícia amb una demanda de la propietat que reclama el desnonament i la indemnització per lloguers i l’electricitat impagats, entre d’altres. L’inquilí respon amb una contrademanda en que reclama a la part contrària més de 200.000 euros per danys i perjudicis per incompliment de contracte. La Batllia rebutja la demanda de la propietat i estima parcialment la del llogater, i declara resolt el contracte d’arrendament.

Una decisió que revoca l’octubre del 2019 el Tribunal Superior. L’inquilí al·legava que l’immoble presentava defectes d’impermeabilització que impedien viure amb normalitat al seu interior però la resolució de segona instància va replicar que malgrat els defectes de la casa hi va viure durant un any i mig i amb terceres persones i que havia de pagar les rendes que devia fins al dia que una inspecció de tècnics governamentals va determinar que la casa no era habitable després que una tempesta afectés la instal·lació elèctrica i la caldera de calefacció. L’inquilí recorre al Constitucional, que li atorga l’empara. I hi ha un segon pronunciament del TC després d’una segona resolució del Superior. Ara, a la tercera, la sala civil acaba xifrant la indemnització en 10.691 euros considerant que la indemnització no s’ha de calcular en base a la mensualitat de 1.500 euros sinó rebaixant-la a 750 euros valorant les condicions en què es trobava l’immoble.

ELS FETS

L’impagament

L’inquilí deixa de pagar però segueix vivint a la casa.

Batllia

Rebutja la demanda d’indemnització de la propietat i resol l’arrendament.

Superior

L’inquilí ha de pagar perquè va seguir vivint un any a la casa tot i les humitats.

tracking