x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
SEGURETAT SOCIAL

200.000 euros en visites indegudes

La CASS alerta que les consultes telemàtiques s’han “disparat”, suposant un sobrecost
La CASS va presentar ahir el pla estratègic per als anys 2022-2025.

La CASS va presentar ahir el pla estratègic per als anys 2022-2025.

La CASS va presentar ahir el pla estratègic per als anys 2022-2025.

E.C.
Actualitzada 10/06/2022 a les 11:30
La CASS reforçarà els sistemes de control de les prestacions i les cotitzacions després que, durant l’últim any i mig, les visites telemàtiques indegudes hagin generat un sobrecost de 200.000 euros. Aquest major control és la principal novetat que fixa el pla estratègic de la CASS per als anys 2022-2025. Durant la presentació ahir al matí, la directora de la parapública, Joaquima Sol, va reiterar que aquest control és una “obligació” de la CASS, ja que es tracta de “diners públics”.

Segons va explicar el director de prestacions, Ignasi Arbusà, arran de la pandèmia la parapública ha detectat “irregularitats suficients perquè s’hagi de millorar el control”. Una d’elles ha estat l’abús de consultes no presencials, una activitat que s’ha “disparat”. Un dels motius, va apuntar Arbusà, és que en el moment de definir aquesta alternativa a les visites presencials no es van establir mecanismes de control eficaços. Per tal de restablir la situació, la parapública ha identificat i citat els professionals que mostraven percentatges que superaven la mitjana “normal” de consultes telemàtiques per revisar els criteris. Ara bé, Arbusà va destacar que “la pandèmia és un element distorsionador brutal” i que, en aquesta situació, “és molt difícil dir-li a un prestador sanitari si ha atès suficients vegades un pacient”.

Aquest reforç en el control de les prestacions i les recaptacions també ha de servir per evitar les baixes indegudes. Arbusà va manifestar, per exemple, que s’han detectat situacions en què l’assegurat ha intentat perllongar la baixa amb la col·laboració del prestador. Això sí, va matisar que “no és un terreny propi d’Andorra”, sinó que és una situació que passa arreu d’Europa.

Tot i la voluntat de la CASS, Arbusà va admetre que és “impossible” controlar tots els pacients que estan de baixa. També va advertir que els sistemes actuals “són perfeccionables”. El sistema actual amb què treballa la parapública, segons va detallar el director de prestacions, està format per algoritmes de risc que seleccionen les persones que cal citar per controlar-les. I el mateix passa amb els prestadors sanitaris. La CASS compta amb sistemes per identificar els professionals sanitaris que cal citar per revisar, per exemple, per què “pel mateix diagnòstic ofereixen baixes més llargues o més freqüents”. De fet, Arbusà va indicar que la CASS ha citat els professionals que presentaven dades alterades per normalitzar els processos, però no se’ls ha sancionat. En aquest sentit, va afegir que el control té un àmbit d’aplicació molt ampli. Per aquest motiu, una novetat a la CASS és la incorporació d’un tècnic de compliment normatiu, que “ajudarà a establir mecanismes de control intern” en totes les àrees.

Reptes de cara al 2025
D’entre els reptes que la parapública defineix en el nou pla estratègic per al període 2022-2025, que revisa el del 2017, també destaquen la voluntat de reduir l’increment de la despesa sanitària i el compromís de caminar cap l’administració electrònica. De fet, la presidenta del consell d’administració, Montserrat Capdevila, va avançar que la CASS estrenarà un nou web de cara a la tardor que s’implementa amb l’objectiu de garantir la millor atenció a l’usuari.

 

TRACTAMENT DE DADES SENSIBLES
La Caixa Andorrana de Seguretat Social treballa amb dades especialment sensibles. Per aquest motiu, arran de l’entrada en vigor de la nova llei de protecció de dades, la parapública ha incorporat un delegat de protecció de dades a la plantilla. A més, la presidenta del consell d’administració va destacar el registre i traçabilitat dels accessos a les dades personals. També va posar en relleu la creació d’un comitè específic per a la protecció de les dades i el treball que estan fent en matèria de cibrseguretat.
Etiquetes
  • #20 No sóc economista
    (10/06/22 20:28)

    Estic esperant la continuació de la notícia... Per controlar aquests 200mil crearem un departament nou que només ens costarà 350, que vénen eleccions i alguns no es poden quedar sense feina

    Respondre
  • #19 Joanet
    (10/06/22 19:32)

    Sou uns patetics al Diari, he publicat dos comentaris sobre aquest article i no l'heu publicat. Sou uns censors !

    Respondre
  • #18 Jordi
    (10/06/22 17:56)

    Después los que trabajamos pedimos algo y te dan ostias ,cada 5años la cass paga x por el cambio de gafas , yo después de doze o más años cambio las gafas ,casi 700€ , devolución de la cass 30 miserables € , que vergüenza es esta.Acaso no cotizo a la cass ? Conosco gente que llevan más de 5 años de baja y el próprio médico de la cass le da la baja.

    Respondre
  • #17 Cassuros
    (10/06/22 16:50)

    Aixo els hi pase per rucs. Perque els que estan fututs de veritat els hi toquen els pebrots i els que estan perfectament per tenir la alta no els hi diuen res. Culpa de la cass de no tenir profesionals. En el cas de la meva enfermedat no saben ni com funcione, no tenen ni idea. Només estan per calentar la cadira.

    Respondre
  • #16 Vergonya
    (10/06/22 16:06)

    I professors q estan de baixa tot l'any.Marxen al seu país Agafen l'alta a l'estiu per cobrar i aquí no passa res i sant tornem-hi.

    Respondre
  • #15 200.000
    (10/06/22 13:58)

    200.000 es el sou de nomes un Alt carrec de Cass o Saas...
    De tota la vida Cass, Saas, Feda, Andtelecom, Andturisme, Cambra comerç, Govern i diferents departaments de Govern...llarg etc serveix per tenir contents amb carrecs a X families de tota la vida...Aqui tenim el problema al pais i no en un altre lloc.

    Respondre
  • #14 La casa per la taulada
    (10/06/22 13:30)

    I reduint la despesa en 200 mil euros s'arreglarà el dèficit? Ens preneu per imbècils?

    Respondre
  • #13 mirem més i millor
    (10/06/22 13:02)

    es pot controlar millor. Es pot citar als que estan de baixa via telefonica i donar un temps prudencial desde el suposat domicili fins la cass i si aquesta persona no hi es amb el temps estipulat fer el corresponent. Tinc entes (per que m'han dit) que els que estan de baixa rebren un sms per passar la revisio i desde que el reben fins que tenen la revisio pot pasar dos o tres dies.(temps suficient per pujar de la platja o desde qualsevol lloc d'espanya o Portugal) Per canviar les coses cal tenir interes i crec que no en hi ha massa( com minim fins ara.)

    Respondre
  • #12 Josep
    (10/06/22 12:22)

  • #11 Maria (RRHH)
    (10/06/22 10:36)

    Segur que es queden curts, només amb la gent que conec que se n'aprofiten, no m'estranyaria que això for fos al mes.

    Respondre
Veure’n més
20
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts