x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Consell General

Els retrets de falta de diàleg eclipsen l'aprovació del paquet de mesures

El PS recrimina al Govern no haver escoltat les seves propostes i terceravia presenta un recurs contra l’admissió a tràmit per la via d’extrema urgència
El paquet es va aprovar amb els vots de la majoria, l'abstenció del PS i de Montaner i el 'no' de terceravia.

El paquet es va aprovar amb els vots de la majoria, l'abstenció del PS i de Montaner i el 'no' de terceravia.

El paquet es va aprovar amb els vots de la majoria, l'abstenció del PS i de Montaner i el 'no' de terceravia.

Fernando Galindo
Actualitzada 10/06/2022 a les 11:30
El Consell General va validar ahir el paquet de mesures antiinflació en un debat marcat pels retrets al Govern de l’oposició, més per les formes que pel fons de la qüestió. La sessió parlamentària, que va iniciar-se a les tres de la tarda i es va allargar fins passades les deu de la nit, va iniciar-se amb un recurs presentat in extremis pel grup parlamentari de terceravia. “No compartim el procés i les seves maneres de fer no són les correctes; aquest grup entén que si això s’aprova així podria obrir un inici de recursos per part d’empreses i ciutadans, i creiem que com a consellers s’han vulnerat els nostres drets electorals”, va assegurar Josep Pintat, president del grup, a l’inici de la seva intervenció. Un recurs que no va tenir efecte sobre la votació, però que plantejava que tant la Sindicatura com el mateix executiu “havien abusat” del tràmit d’extrema urgència que elimina el període d’esmenes i permet votar l’avantprojecte de llei en un termini de 48 hores. De fet, el ministre Jordi Gallardo, titular de la cartera d’Economia, va acabar reconeixent que les formes “podrien haver estat millors”.

En qualsevol cas, Gallardo va defensar la necessitat del paquet antiinflació i va recordar que “la situació actual ens obliga a estar al costat de la ciutadania i aquestes mesures ajuden les empreses, però en especial les famílies”, i fins i tot va assenyalar que “ens reservem la possibilitat d’engegar noves mesures si és necessari”. Tanmateix, el ministre va lamentar que “s’ha evitat parlar del fons de les mesures i de l’efecte que tindran; però davant de la situació d’emergència aquest Govern especialment el que fa és actuar”.

FALTA DE DIÀLEG
Per la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, tampoc va centrar-se en l’impacte de les mesures que es van aprovar ahir, sinó en totes aquelles propostes que el seu partit havia presentat i que l’executiu va descartar. “Quant al projecte de llei, és més el que no hi és que el que hi és, i nosaltres vàrem transmetre unes propostes que ni tan sols s’han dignat a discutir”, va asseverar López, que va considerar que “donada la pujada del cost de la vida, els 1.200 euros de salari mínim ja són insuficients”. De fet, López també va lamentar la falta de diàleg de l’executiu a la taula amb els actors socials i va recriminar a Gallardo que parlés de diàleg “alegrement”, “si cap de les propostes dels sindicats o de la patronal han estat incorporades”. López també va referir-se a la problemàtica de l’habitatge, un fet que el ministre d’Economia va criticar perquè va considerar que “aquest debat ja l’hem tingut”. Així i tot, el president socialdemòcrata va asseverar que “vostès sols no solucionaran el problema de l’habitatge, tampoc si governéssim nosaltres, per això el que cal fer és asseure’s i assolir acords nacionals i polítics”.


En la seva resposta, el ministre Gallardo va lamentar que “la solució que se’ns ha donat avui és asseure’ns a parlar en una taula o que el procediment sigui diferent”. De fet, va titllar les propostes socialdemòcrates de “comunistes” i va apuntar que “no he sentit cap crítica al fons de les mesures presentades perquè no es poden fer; podem parlar si són suficients o no, però totes, en major o menor mesura, ajuden a la ciutadania”.


MESURES


-Increment de l’IPC

Els sous entre el salari mínim i els 27.130 euros anuals s’apujaran un 3,3%, sempre que no s’hagués apujat l’IPC amb anterioritat.

-Pujada de pensions
Les pensions inferiors al salari mínim dels residents a Andorra amb 25 anys de cotització s’incrementen un 3,67%.


-IGI reduït
Els bolquers i els productes d’higiene femenina passen a tenir un IGI de l’1% a partir de l’1 de juliol.

-Transport públic
El transport públic serà gratuït per als residents a partir de l’1 de juliol.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts