Aprovat el paquet de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania

Terceravia ha votat que no i el PS i Montaner s’han abstingut després de retreure al Govern la falta de diàleg

El text aprovat al Consell General d'avui complementa els decrets que va acceptar l'executiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El paquet de mesures anunciat a finals d'abril per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania ja és una realitat. Les últimes mesures que quedaven pendents d'aprovar, aquelles que requeriend'unamodificació legislativa, s'han aprovat aquesta tarda en el Consell General amb els vots dels grups de la majoria, les abstencions del Partit Socialdemòcrata iCarineMontaneri els vots en contra deTerceravia.

Durant el debat en la sessió plenària, Jordi Gallardo, ministre d'Economia, ha recordat que "la inflació actual ens obliga a estar al costat de la ciutadania i aquestes mesures ajuden a les empreses però en especial a les famílies" i fins i tot haassenyalatque "ens reservem la possibilitat d'engegar noves mesures si és necessari". "Avui s'ha evitat parlar del fons de les mesures i de l'efecte que tindran aquestes mesures; però davant la situació d'emergència aquest Govern especialment el que fa és actuar" ha lamentat Gallardoen relació ambles aportacions tant de Josep Pintat i Pere López.

De fet, bona part del debat ha estat més centrat en les formes del Govern que no pas en l'impacte de les mesures. El líder deTerceraviaha centrat la seva exposició en la defensa del recurs que la formació ha presentat pocs minuts abans de l'inici del Consell General,amb relació altràmit d'extrema urgència que el Govern va esgrimir per poder sotmetre l'avantprojecte en un termini de 48 hores. "No compartim el procés i les seves maneres de fer no són les correctes, el títol del propi de l'avantprojecte ja fa perdre la idea d'urgent i aquest grup entén que si això s'aprova aixípodriaobrir un inici de recursos per part d'empreses i ciutadans i creiem que com a consellers s'han vulnerat els nostres drets electorals", haasseguratJosep Pintat. "Per nosaltres les formes són el fons perquè entenem que és imprescindible la seguretat jurídica" ha sentenciat Pintat.En el seu escrit, la formació assenyala que els motius plantejats pel cap de Govern, que les mesures entrin en vigor el més aviat possible, no són suficients perquè asseguren que això s'aplica a "qualsevol projecte legislatiu" i recorda que aquesta fòrmula per dur a terme el tràmit "no pot ser abusiva" i que en tot cas "ha de ser extraordinària".

D'altra banda, el propi Pintat ha assegurat en seu parlamentària que "no s'ha aportat el dictamen perceptiu i no vinculant del Consell econòmic i social" tal com estableix la legislació vigent. "Estem a l'espera de la resposta de la sindicatura per poder pronunciar-nos, però ja els dic que no compartim el procés i les seves maneres de fer no són les correctes".

Per la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha assegurat que "Andorra viu el pitjor moment i som ja de ple en la pitjor crisi de la història recent, mai havia estattandifícil viure a Andorra ni mai l'habitatge havia estat tant car". "Mentre vostès apostaven per polítiques de caràcter neoliberal, nosaltres hem proposat mesures des de fa quatre o cinc anys per ajudar a la ciutadania; no pot parlar de diàleg alegrament en el si del consell econòmic i social si cap de les propostes dels sindicats o patronal han estat incorporades" ha recriminat López a Gallardo, abans de sentenciar,amb relació ala problemàtica de l'habitatge, que "vostès sols no la solucionaran, tampoc si governéssim nosaltres, per això el que cal fer és asseure's i assolir acords nacionals i polítics". "En quant el projecte de llei és més el que no hi és que el que hi és, i nosaltres vàrem transmetre unes propostes que ni tan sols s'han dignat a discutir" ha asseverat López que ha considerat que "donat lapujada del cost de la vida, els 1.200 euros de salari mínim ja són insuficients i això acabarà aportant no només més problemes socials sinó també veritables problemes de competitivitat".

En la seva resposta, el ministre Gallardo ha lamentat que "la solució que se'ns han donat avui en aquesta cambra és asseure'ns a parlar o que el procediment ha de ser diferent, peròdavant la situació d'emergència aquest Govern el que fa és actuar". De fet, el titular d'Economia, que ha titllat les propostes dels socialdemòcrates de comunistes, ha apuntat que "no he sentit cap crítica al fons de les mesures presentades, perquè no es poden fer, perquè en major o menor mesura totes les mesures presentades ajuden; podem parlar si són suficients o no, però sobre les que estan en aquest projecte de llei no poden fer crítiques". Tanmateix, Gallardo ha reconegut quel'entradaa tràmit de l'avantprojecte "segurament no s'ha fet amb la millor de les formes i aquí estic d'acord amb el senyor Pintat,peròno se'ns va reclamar l'informepreceptiudel CES" i ha recordat que aquesta qüestió "no va impedir que aquesta cambra donéssuporta mesures com les de l'ERTO; ara estem en una situació d'urgència".

El paquet de mesures

El text aprovat avui complementa els decrets que ja fa unes setmanes va aprovar l'executiu. En total han estat una desena de mesures aprovades pel Govern per ajudar a fer front a la situació inflacionista. Amb els decrets, el legislador ja va augmentar el salari mínim fins als 1.200 euros (el que suposa un increment de prop del 7%en quèva de 2022), va flexibilitzar els ajuts de l'habitatge, va potenciar el plarenovaespecial per a l'estalvi energètic, va reduir el preu del transport escolar, va flexibilitzar els ajuts a l'estudi, va augmentar les devolucions parcials dels impostos dels carburants per a professionals (una mesura que augmenta les devolucions, inclou al sector del taxi i que tindrà un cost d'uns 800.000 euros) i va iniciar unes campanyes per promoure la sostenibilitat i l'estalvi energètic.

Avui, amb l'aprovació de la llei, l'executiu també apuja l'IPC (3,3%) als salaris que van entre el salari mínim i el salari mitjà (27.130,44 euros anuals), una mesura queafectaràunes 24.500 persones amb increments que, segons el salari, aniran entre els 40 i els 75 euros al mes i que ja es notaran en lanòminadel mes de juny. També s'incrementen les pensions de 3.200 persones un 3,67% (sempre que la pensió sigui inferior al salari mínim, es tingui una residència efectiva a Andorra i una cotització mínima de25anys a la branca de jubilació o general). La llei també permetrà rebaixar l'IGIals productes d'higiene femenina així com els bolquers per a nadons. Tant aquesta mesura, com la que encara queda pendent d'aprovar vinculada al transport públic gratuït, entrarà en vigor l'1 de juliol.

El text també inclou diverses mesures vinculades a altres qüestions com la reforma de l'impost de pisos buits, que es converteix en un impost finalista per potenciar el lloguer social, o la flexibilització de la presentació del dipòsit de comptes per a empreses amb ingressos inferiors als 150.000 euros anuals.

tracking