reivindicació d'una part de la població

Les referències de Macron a l'avortament van molestar la Mitra

El Copríncep episcopal es va sentir especialment molest per la proposta d’incloure la interrupció de l’embaràs a la Carta Social Europea

Vives en la benedicció de la campana de Sant Romà de Vila, dilluns.Martí Francàs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va fer arribar a l’Elisi el seu malestar per les paraules del president de França, Emmanuel Macron, el gener passat instant els països membres de la UE a incorporar l’avortament a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Fonts properes al Copríncep francès van admetre ahir aquesta mena de queixa –en cap cas es va fer per via escrita– de l’arquebisbe en un afer molt delicat quan pot afectar Andorra.

Les fonts van voler remarcar que no hi ha cap reacció a la incomoditat expressada per Vives i que l’única posició oficial de Macron és la que va expressar en la seva visita a Andorra i en el discurs a la plaça del Poble. Però en realitat aquest no és l’únic episodi en què el Copríncep episcopal va mostrar el seu neguit amb l’Elisi. Tampoc va agradar la seva salutació amb motiu del Dia de la Constitució, en la qual el Copríncep francès va al·ludir el desig d’una part de la societat andorrana d’aconseguir l’avortament com un dret de les dones. Macron es va referir a la “creació, per iniciativa del Govern, de la comissió que reuneix la majoria de les forces polítiques representades en el parlament andorrà, encar­regada d’analitzar l’adequació de les disposicions constitucionals a les demandes de la societat andorrana pel que fa a la despenalització voluntària de l’embaràs”. El Copríncep va manifestar que, al seu entendre, aquest plantejament forma part de la construcció d’una “Andorra moderna”.

Pel que fa al seu discurs al parlament, va proposar reformar la Carta Europea de Drets Fonamentals per incloure noves realitats, com ara el reconeixement del dret a l’avortament. En un discurs pronunciat com a president de torn de la Unió Europea per exposar les prioritats de França, Macron es va mostrar a favor d’ampliar els articles que recull aquest document. “M’agradaria que poguéssim actualitzar aquesta carta, en particular per ser més explícits en el reconeixement del dret a l’avortament”, va afirmar en la intervenció davant el ple del Parlament europeu a Estrasburg.

Les mateixes fonts van detallar que des de la Mitra es va fer arribar el disgust davant un tema tan sensible i que està en plena efervescència a Andorra, i van precisar que més que la salutació per escrit, el discurs a Estrasburg va molestar més Vives i així es va traslladar verbalment a la delegació francesa.

De fet, l’arquebisbe ho va deixar ben clar dilluns passat durant un acte a Encamp, en què no tan sols va dir que la llei ha de defensar la família tradicional, sinó que va deixar clar que les seves paraules es poden interpretar de la mateixa manera pel que fa al Codi Penal i que “no s’hi val fer invents” en les reformes que es volen dur a terme.

Vives no va tenir inconvenient a dirigir-se directament als polítics per suggerir que facin allò que havien promès en el seu programa electoral i que l’elector va poder votar, i va convidar a preguntar a la ciutadania sobre aquells afers que impliquen modificacions transcendents, en una clara al·lusió a la interrupció de l’embaràs, de manera que no xoqui amb la Constitució.

REACCIONS COINCIDENTS A FAVOR D'AVANÇAR EN ELS DRETS DE LES DONES

La consellera socialdemòcrata Judith Salazar va respondre ahir al Copríncep episcopal sobre la demanda que va fer als partits que se cenyissin als programes. La consellera va comentar que “seria desitjable que cadascú es limiti” a la seva activitat institucional. “Els legisladors som els que hem de regular a través de la llei el funcionament d’aquest país”, va assegurar, i va afegir que “precisament per això ens sentim amb l’obligació de legislar per garantir un dret humà com és el dret a accedir lliurement a l’avortament”. Sobre aquesta qüestió, va assenyalar que el que proposen és que les dones no siguin tractades com a criminals si avorten. Respecte a aquest tema, Antònia Escoda, d’Acció Feminista, va comentar que “no necessitem el permís ni de cap metge, ni polític ni capellà per decidir què fem i què deixem de fer amb el nostre cos”. Fonts de Liberals van apuntar que seguiran treballant per avançar en l’avortament sense menystenir la Constitució i van considerar que Vives “va dir el que li toca com a membre de l’Església”. El ministre Jover també va indicar que es vol una fórmula legal.

tracking