Bloquejats comptes de ciutadans russos a Andorra

Govern amplia la llista de persones físiques i jurídiques sotmeses a sancions per la invasió d'Ucraïna

El ministre Eric Jover.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els bancs andorrans han bloquejat diners de ciutadans russos que tenen comptes al Principat des de que es van aprovar les sancions per la invasió d'Ucraïna. L'anunci l'ha fet el ministre Eric Jover durant la roda de premsa posterior al consell de ministres en la qual ha especificat que el bloqueig s'ha fet perquè una de les sancions "menys cridanera" és que els nacionals russos que estiguin al seu país i tinguin comptes a entitats andorranes no pot superar els 100.000 euros. I ha precisat que en alguns casos els titulars d'aquests comptes tenien productes financers que en el venciment donaven un rendiment que feia sobrepassar aquesta quantitat i s'ha bloquejat la xifra que excedia del límit.

Jover ha assenyalat que el Govern no té la quantitat exacta dels diners bloquejats a ciutadans russos i que "no és oportú" actualitzar els volums del bloqueig, que fan directament els bancs. I ha precisat que "s'ha trobat algú" sense quantificar el total de casos.

El ministre Portaveu ha explicat que el consell de ministres ha aprovat avui un nou decret de sancions imposades arran de la guerra a Ucraïna i que respon a una actualització del paquet que la Unió Europea va aprovar el 3 de juny. L'ampliació es concreta en afegir a la llista d'actius a bloquejar els que siguin de titularitat de 65 persones físiques més i 18 persones jurídiques de Rússia. Jover ha detallat que en total estan a la llista de sancionables 1.160 persones físiques i 101 jurídiques de Rússia. I també hi figuren 183 persones físiques i 23 jurídíques de Bielorússia.

Jover ha remarcat que aquestes són les sancions financeres "més cridaneres" derivades de la guerra a Ucraïna i que no s'ha detectat que cap d'aquests titulars inclosos als llistats europeus tingui actius al Principat. I ha afegit que l'objectiu d'Andorra és continuar aportant el major granet de sorra per contribuir a aturar el conflicte iniciat per Rússia posant dificultats a l'obtenció de fonts de finançament.

Sortida de refugiats

El ministre Portaveu ha comentat que el nombre de refugiats inscrits a Andorra es manté en 284 ucraïnesos i que es desconeix si hi ha desplaçats que han deixat el país per la millora de la situació al seu país. Eric Jover ha afirmat que l'administració haurà de buscar mecanismes per depurar les llistes de registrats al Principat per actualitzar les dades dels desplaçats que continuen aquí.

tracking