rEPORTATGE

Manuel Valls d'Andorra

L’ex primer ministre francès es va imposar al Principat i a Mònaco però va quedar fora de la segona volta pels mals resultats a Espanya i Portugal.

Manuel Valls en un acte de campanya electoral al Principat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Manuel Valls ja és un cadàver polític. Fora de la segona volta de les eleccions legislatives franceses, a les quals es presentava per ser escollit diputat de la cinquena circumscripció d’electors a l’estranger que engloba els residents gals d’Andorra, Espa­nya, Portugal i Mònaco, a l’ex primer ministre i exregidor de l’ajuntament de Barcelona li ha marxat d’entre les mans la darrera possibilitat que li quedava per continuar a la vida política. Tan malament li ha anat en la seva darrera aventura que fins i tot ahir va tancar el seu Twitter, un compte que havia estat molt actiu les darreres setmanes de campanya per les legislatives.

Al polític francès nascut a Barcelona li pot quedar un petit consol: el de ser el guanyador de la primera volta al Principat. Manuel Valls d’Andorra va recollir l’estima dels residents francesos al país que per poc el van fer el més votat a la primera volta de les legislatives. No va guanyar en el vot a l’urna. El més votat entre els 185 residents francesos que van escollir aquesta opció va ser Nicolàs Chamoux, del partit ultradretà Reconquesta que encapçala el periodista d’extrema dreta i excandidat presidencial Éric Zemmour.

Però un cop sumats els vots que els residents francesos van fer via internet –una opció que s’estrenava aquestes eleccions– el mitjó va canviar i va ser Valls el guanyador dels comicis a Andorra. Van votar 511 persones de les 2.487 que tenien dret a fer-ho i l’ex primer ministre francès es va endur 105 vots. Només quatre més que el segon més votat, Stéphane Vojetta, el diputat sortint i dissident de la República en Marxa, el partit del president i Copríncep francès, Emmanuel Macron. Tercer amb 100 sufragis va quedar el candidat de la coalició d’esquerres, Renaud Le Berre. El guanyador a l’urna de l’ambaixada francesa, Chamoux, va quedar quart al recompte final amb 89 vots, amb el candidat dels Republicans, Laurent Goater, en cinquena posició amb 28 vots.

SENSE SUPORT

Manuel Valls d’Andorra, que es presentava pel partit de Macron, també ho és de Mònaco, on també va guanyar les eleccions en aquest cas per davant de l’ultradretà Chamoux, però no d’Espa­nya i Portugal. Els seus compatriotes en aquests dos països no li han donat el suport que esperava. A Barcelona, Bilbao i Madrid va quedar tercer i a Portugal, segon. Les eleccions a la cinquena circumscripció les ha guanyat Le Berre i passa a segona ronda Vojetta. A l’hexàgon la primera volta és diumenge vinent, i la segona, també a l’estranger, set dies després.

tracking