Reportatge

Llum blava per als urbans

Una nova normativa estipula que els serveis de circulació i Protecció Civil usaran llums blaus als vehicles, unificant-se amb els de la policia.

Un cotxe de la policia amb els llums blaus encesos.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La senyalització òptica del servei de circulació, dels banders i de Protecció Civil s’ha unificat amb la de la policia i ha passat a ser blava. L’1 de juny, quan aquesta normativa es va publicar al BOPA, es va activar un termini d’un any en què tots els serveis involucrats hauran de canviar els llums. De moment cap dels serveis que han d’aplicar aquests canvis té data definida per fer-ho.

Segons fonts del servei de circulació d’Andorra la Vella, aquesta mesura té l’objectiu d’unificar els colors que determinen que un vehicle de servei públic s’està desplaçant amb urgència i també de dissuadir certes activitats imprudents a la carretera. Es destaca des del cos que en general quan els conductors es creuen amb una llum blava tendeixen a minvar la marxa i conduir amb més prudència davant la possibilitat que estiguin arribant a un control de carretera. Consideren que pel simple fer de crear aquesta dissuasió ja pot tenir una utilitat i donar un servei en matèria de prevenció. En el cas concret dels serveis de circulació ho consideren positiu per totes aquestes raons.

A partir d’ara els serveis que tindran una llum blava seran la policia, els serveis de duana, i els d’assistència sanitària i els bombers, que ja comptaven amb aquestes llums. S’hi sumaran els banders i els serveis de circulació comunals. També hi haurà una sèrie de vehicles de Protecció Civil que podran utilitzar llums blaves. Aquesta normativa també s’aplica a institucions penitenciàries, transport d’autoritats, llevaneus propietat del Govern d’Andorra requerides per a un desplaçament urgent i el departament de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) quan se’l requereixi per a una actuació urgent. Les empreses adjudicatàries de la gestió del trànsit i la mobilitat que hagin de fer algun desplaçament urgent també les podran fer servir.

Més enllà de la senyalització òptica de color blau estan autoritzats i han de portar senyalització òptica de color groc vehicles com la maquinària agrícola, transports especials, vehicles d’assistència en carretera, operadors de neteja i conservació o reparació de vies públiques i els camions de les escombraries, entre d’altres. Pel que fa als vehicles oficials que no entren al reglament han de tenir una autorització administrativa per poder utilitzar senyals lumínics.

tracking