x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Problemàtica de l'habitatge

El Govern rebutja l'increment dels lloguers baixos per sobre de l'IPC

Jover afirma sobre la proposta de la comissió que no és el moment de plantejar augments “significatius” a l’habitatge
Una obra en construcció a la capital.

Una obra en construcció a la capital.

Una obra en construcció a la capital.

Fernando Galindo
Actualitzada 02/06/2022 a les 11:03
Sense conèixer al detall la proposta, el Govern ja va deixar clar ahir que la petició de la comissió de l’Habitatge d’augmentar els lloguers més baixos per sobre de l’IPC tindrà poc recorregut. “Puc avançar que abans d’analitzar-la amb més detall no és una mesura que vegem amb bons ulls”, va afirmar el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Tot i que va indicar que el Govern entén el neguit del qual sorgeix la proposta de mesura, el fet que hi hagi lloguers que fa anys que no s’actualitzen, “pensem que no és un bon senyal a donar en les circumstàncies actuals que hi pugui haver increments significatius per sobre de l’IPC”.

El ministre va recordar, a més, que la regulació actual ja preveu que si hi ha acord entre les dues parts es puguin negociar nous contractes amb un augment de preu. “Es pot anar a un nou contracte a cinc anys on es pot pactar l’increment, ja està permès, però pensem que a nivell general en la situació actual el que hem de fer és protegir els increments dels preus i controlar-los”, va insistir. Jover va justificar el posicionament perquè tot i que “no ens agrada desenvolupar mesures intervencionistes la situació és la que és i ens devem a protegir la part més feble, que és segurament el llogater”.

Una altra qüestió derivada, a més, és que aquest any la inflació està superant rècords. Ahir el departament d’Estadística feia públic l’índex avançat del maig, que se situa en un 6,5%. Qüestionat sobre com s’actuarà si la inflació segueix desbocada a final d’any a l’hora de reflectir-la, per exemple, en l’actualització del preu dels lloguers, el portaveu de l’executiu i titular de Finances va indicar que “evidentment està sobre la taula mirar quin IPC tindrem i com l’hem d’aplicar”, perquè “és evident que no és el mateix IPC d’un 1 o un 2 per cent que quan estem en xifres més elevades”. No obstant això, Jover també va precisar que és d’hora per predir quin serà l’IPC interanual quan acabi l’exercici i que, de fet, les estimacions amb què treballa l’executiu és que aquesta evolució alcista s’ha de moderar i que la situació apunta “més aviat a una estabilització o una disminució”. De moment, la dada avançada apunta un increment de cinc dècimes respecte a l’abril.
 
LA NOTA "POSITIVA" DE LA INFLACIÓ SUBJACENT
La inflació segueix disparada per “l’acceleració dels preus de l’alimentació i del transport per l’augment del preu dels carburants”, argumenta Estadística. El titular de Finances va assenyalar que “una petita bona notícia” és que la inflació subjacent –aquella que no inclou els productes més volàtils, com els carburants– està “al dos i escaig per cent, és relativament moderada, i ens indica que el problema és de manera més important l’associat als productes energètics”. L’estimació, va insistir, és que hi hagi una moderació de preus els mesos vinents.

PRÒRROGA ALS CONTRACTES DE LLOGUER QUE ACABEN EL 2023
D’entre les 20 propostes que la comissió nacional de l’Habitatge va entregar a Govern destaca la d’oferir l’opció de prorrogar tots aquells contractes que acaben el 2023 durant un any. L’objectiu és mantenir les condicions d’aquests contractes mentre es treballa en noves mesures contra la tensió del mercat de l’habitatge. Paral·lelament, es va proposar que els contractes que s’estan prorrogant des del 2019 no puguin optar a més pròrrogues. Des de la comissió es vol incentivar que llogaters i arrendadors apliquin el model de contracte de cinc anys amb un augment inicial del preu d’un 10% com a màxim. Aquests contractes lliguen la variació anual del preu del lloguer a l’increment de l’IPC.

HABITATGE PER TEMPORERS
La comissió nacional de l’Habitatge també va proposar que siguin les empreses les que assumeixin la responsabilitat d’allotjar els temporers que contractin. Davant dels problemes que tenen aquestes persones per trobar allotjament pel seu compte consideren que han de ser les empreses que els contracten les que els garanteixin l’accés a l’habitatge.

Una altra qüestió que es va traslladar a Govern va ser la necessitat de flexibilitzar l’accés a línies de crèdit per comprar habitatge. Demanen que es rebaixin els requisits de solvència i acabar amb la norma del 20% del preu d’entrada. Respecte als desnonaments, la comissió nacional de l’Habitatge va proposar que s’agilitzin els processos de desnonament i que Afers Socials i la Batllia generin un canal de comunicació per detectar famílies vulnerables que podrien quedar-se sense sostre si fossin desnonades i que es puguin cercar alternatives per a aquestes persones.
Per poder fer entrar al mercat pisos buits es recomana revisar el règim jurídic de l’impost per als pisos buits i cercar les formes jurídiques que permetin als inversors estrangers que tenen pisos buits poder-los posar a la venda o per llogar sense tributar uns impostos que la comissió qualifica d’excessius. En matèria fiscal es vol estudiar la viabilitat d’una deducció fiscal al lloguer en la declaració de l’IRPF.


PROPOSTES

-Incentivar la compra
Flexibilitzar les condicions per rebre crèdits per fomentar la compra.


-Desnonaments
Agilitzar els desnonaments però garantir la seguretat de famílies vulnerables.

-Accions fiscals
Incentius fiscals per als propietaris de pisos buits i per als llogaters.
Etiquetes
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts