Preu de la vivenda

La comissió de l'Habitatge vol que els lloguers baixos s'apugin més de l'IPC

La comissió nacional de l’Habitatge proposa que els arrendaments més barats puguin pujar més enllà de l’increment de l’IPC

Josep Maria Pla, president de l'Institut de l'Habitatge, en la roda de premsa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió nacional de l’Habitatge es planteja que els lloguers més baixos puguin pujar per sobre del creixement de l’IPC. Tot i això, l’increment no podria superar el 30% dels ingressos de la unitat de convivència de l’habitatge, segons va explicar el president de l’Institut Nacional de l’Habitatge, Josep Maria Pla, després de la reunió de la comissió celebrada ahir al migdia. L’argument per proposar aquesta mesura és que els arrendaments més baixos poden correspondre a lloguers més antics i que, per tant, fa temps que no creixen. Per aquesta raó, consideren que els propietaris s’han vist menys avantatjats.

De la darrera reunió de la comissió han sortit 70 propostes, 20 de les quals es traslladaran a Govern per incorporar-les a la llei de l’habitatge del 2023. Proposen, respecte als contractes vigents i els que s’estan prorrogant des del 2019, que s’hi pugui aplicar una nova pròrroga. També es transmetrà a Govern la possibilitat que de nou es doni l’opció als llogaters de pactar amb el propietari un nou contracte de cinc anys amb un augment màxim del preu del lloguer del 10%. La comissió va redactar un model de contracte de lloguer que té com a objectiu recollir el màxim de dades possible sobre arrendadors i llogaters i alimentar un nou sistema d’informació de contractes que permetrà tenir una referència del tipus de contractes de lloguer que hi ha a cada parròquia. El president de l’Institut Nacional de l’Habitatge va assegurar que seran els comuns els que recullin aquestes dades.

Lloguer vinculat a l'IPC

També es recomanarà que el preu del lloguer pugui pujar amb l’IPC i evitar congelar-lo. Una de les conclusions a les quals s’ha arribat en la comissió és que no hi haurà una congelació dels lloguers. Consideren que la situació actual, en què se’ls pot aplicar l’IPC, ja és l’adequada i la consideren la més estable. “En lloc que els propietaris i llogaters estiguin esperant a veure com canvia la situació i les normatives, apostem per donar una seguretat i estabilitat”, va afirmar el president de l’Institut Nacional de l’Habitatge.

El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris estima que la meitat dels 6.000 pisos buits que es calcula que hi ha al Principat es troben en un procés de compravenda. Així i tot, va assegurar a la reunió de la comissió nacional de l’Habitatge que hi ha una dificultat per entendre quina és ben bé la situació d’aquests i saber quants n’hi ha amb possibilitat d’entrar al mercat. L’Institut de l’Habitatge es va comprometre a fer una llista d’aquells pisos amb baix consum elèctric que es pugui determinar que estan buits. “S’està treballant en una habilitació legal perquè amb les proteccions necessàries l’institut pugui tenir una millor foto dels pisos buits que hi ha al país”, va assegurar Josep Maria Pla. Tot i això, va apuntar que amb la Llei de protecció de dades és difícil que les empreses immobiliàries puguin dur a terme una acció que no té a veure amb el servei que estan prestant.

Propostes a llarg termini

De la reunió de la comissió de l’Habitatge van sortir 70 propostes, de les quals 20 es presentaran a Govern. N’hi ha 50 més que estan pendents de revisió i estudi per poder-les presentar adequadament al Govern i als comuns. Tot i que encara està per concretar, es vol traslladar a l’executiu i als comuns una sèrie de propostes relatives a la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme per facilitar la disposició de terrenys per construir i millorar l’oferta del sòl destinat a habitatge. També demanen revisar quines mesures fiscals es podrien promoure per incentivar el mercat del lloguer.

Per sobre de tot, a la comissió nacional de l’Habitatge es va insistir a continuar treballant en el pla per al dret a l’habitatge, que ha de donar resposta al mandat constitucional de fer efectiu el dret de tothom a gaudir d’un habitatge digne i identificar vies per ampliar l’oferta d’habitatges i alleugerir la tensió actual en la qual es troba el mercat.

MESURES

1 Vint propostes per a la llei de l’habitatge

Es faran 20 propostes a Govern per, segons la comissió, incentivar els arrendadors, protegir els llogaters i estimular el mercat de l’habitatge al Principat.

2 Canvis a la llei d’ordenació del territori

La intenció és analitzar amb Govern i els comuns la possibilitat d’aplicar alguns canvis a la llei per garantir que es disposa del sòl necessari per satisfer la demanda de construcció.

3 Incentius fiscals al lloguer

Es volen compartir dades i estudiar la possibilitat d’aplicar una sèrie de mesures fiscals que incentivin el mercat de l’habitatge de lloguer.

4 Treballar en el pla pel dret a l’habitatge

Es manté l’objectiu de donar resposta al mandat constitucional de fer efectiu el dret dels ciutadans a gaudir d’un habitatge digne i identificar vies per ampliar l’oferta, especialment en l’habitatge de lloguer.

tracking