el futur de la formació 'blava'

Els ideals de Cabanes són claus per al futur del grup afí a Pallarés

Els militants amb visió més centrista estan a l’expectativa de la direcció del partit amb el nou candidat per decidir si es donen de baixa

Ferran Costa, Judith Pallarés i Jordi Gallardo conversant al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els liberals encara estan paint l’ajustadíssim resultat de les primàries que el partit va celebrar diumenge i que van donar la victòria per només un vot a Josep Maria Cabanes. Els favorables a Judith Pallarés estan ara a l’expectativa dels moviments de Cabanes i de quina posició adopta respecte a temes importants com pot ser l’acord d’associació amb la Unió Europea o els pactes amb altres partits. Aquest serà un pas clau per a molts per decidir si segueixen al partit o abandonen el vaixell. Per molts, la línia vermella passarà per un acostament a terceravia, ja que entenen que aquesta època ja és passat i que Liberals és un partit “més progressista”.

Així ho considera, per exemple, el conseller comunal de la Massana Guillem Forné, que entén que Cabanes té ara la feina de “passar un missatge a totes les bases amb la seva idea de partit”. En aquest sentit, va admetre que ha trobat a faltar “més precisió sobre quin posicionament vol tenir davant les properes eleccions generals” en temes cabdals com, per exemple, l’acord d’associació amb la Unió Europea o possibles pactes electorals. Forné va deixar clar que Liberals “és un partit progressista” i tot i ser conscient que el projecte “engloba moltes sensibilitats diferents, m’agradaria que la tendència continués sent aquesta”. En aquest sentit, va dir que “m’estranyaria una unificació amb terceravia”, i va admetre que podria ser una línia vermella. El polític massanenc va reconèixer que “no descarto res”, amb referència a una possible sortida del partit, i va indicar que està en espera de saber si la proposta de Cabanes “m’encaixa”. Amb tot, va indicar que “em considero un home de partit i hi ha hagut decisions que jo no he compartit, com el pacte amb el PS, i he seguit a Liberals”.

Un altre fidel afí a Judith Pallarés, el conseller general Ferran Costa, es va mostrar prudent i va indicar que estan en espera de veure quins passos fa Cabanes abans de fer cap moviment. “El primer que ha de moure fitxa és el senyor Cabanes i a partir d’aquí hi haurà altres moviments”. I va agregar que “ens haurà d’explicar en quina direcció vol anar i què vol fer amb el partit”.

Gerard Estrella, membre de l’executiva i conseller comunal de la capital, va augurar que “alguna o altra baixa i haurà però les dues visions han de poder conviure”. Una feina que també va compartir que li tocarà fer a Cabanes. “Hi ha dos vessants, hi haurà qui actuarà en nom del partit i es quedarà i d’altres que decidiran en l’àmbit personal marxar”, va reconèixer, tot i remarcar que el nou candidat “és una persona oberta i conscient de la realitat del país”. “En cap partit tothom pensa igual”, va recalcar, i va opinar que sobre la unió amb terceravia “no vol dir tornar al passat”, sinó intentar recuperar persones que van deixar el projecte. Sempre conscients, però, que “el partit evoluciona i és progressista”.

Des del comitè liberal d’Escaldes-Engordany, Higini Martínez Illescas també va compartir que dins del partit coexisteixen actualment “dues faccions molt diferents i pot ser que hi hagi membres que se sentin desplaçats”. “Cabanes haurà de parlar amb tots i intentar estendre la mà al sector que no li és tan proper”, va considerar per tal de “convèncer els que han donat suport a la candidatura de Pallarés”. En aquesta línia, va recordar que “jo vaig entrar el 2015 amb un partit que se’m va plantejar com a nou amb Gallardo i Pallarés al capdavant i si ara fa un retrocés no serà el mateix”. Malgrat tot, va afegir que “vull pensar que la majoria de gent seguirà”.

Més optimista es va mostrar el liberal i actual ministre Víctor Filloy, que va exposar que “l’important és el projecte i no canvia tant hi hagi qui hi hagi davant”. “Pot canviar en temes més socials o d’igualtat però la ideologia segueix sent liberal”, va opinar. En aquest sentit, va apuntar que “la gent situa Cabanes amb els antics liberals, però els antics liberals són els que hi ha ara a DA”. Així, tot i reconèixer que “probablement tindrem baixes, també hi haurà noves afiliacions i en tot cas el partit no està en un punt d’agonia com ho va estar el 2011”.

EN ESPERA DE LA NOVA EXECUTIVA

Els membres de l’executiva actual van posar el seu càrrec a disposició després del resultat de les primàries de diumenge. Ara, el partit té pendent una reunió la setmana vinent per tal d’acordar si l’executiva es manté o si s’ha d’escollir de nou. El que és clar és que la presidència canviarà de mans, ja que Jordi Gallardo ja va anunciar que deixava el càrrec. Fins ara, el candidat a les eleccions generals sempre ha sigut el mateix que el president del partit, però els membres recorden que això pot canviar.

tracking