rEPORTATGE

Quinze hores de prostíbul

En menys d’un dia una prostituta va realitzar fins a dotze serveis. Una parella que va muntar el negoci al Principat la va reclutar per internet i, després, no li hauria pagat els diners.

El judici es va allargar tota la jornada.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Havia de ser un negoci brillant. “Ens forrarem”, celebraven a través de missatges de WhatsApp els ideòlegs del projecte: un prostíbul instal·lat en un pis turístic de Terra Vella. Aquest va ser el negoci que va tirar endavant una parella el maig del 2021. La idea es va cuinar ràpidament i, en qüestió de dies, van trobar un apartament al Principat i un parell de noies disposades a desplaçar-se al país per prestar serveis sexuals. El que la parella no esperava és que el negoci fracassés abans de complir un dia de vida i, encara menys, que acabaria dormint a la Comella jugant-se fins a deu anys de presó.

El Tribunal de Corts va jutjar ahir els dos acusats en una sessió maratoniana que es va allargar unes nou hores i va viure tota mena d’imprevistos. El fiscal acusa l’home i la noia, tots dos residents a Espanya, de sis delictes: proxenetisme, afavoriment de la prostitució, tràfic d’éssers humans, amenaces condicionals de mort, robatori i lesions doloses. Per a ell demana una pena de presó de deu anys i 20.000 euros de multa. A la noia, en canvi, li aplica una pena menor, perquè en el moment dels fets encara no havia complert els 21 anys, una circumstància atenuant. Per a ella demana sis anys de presó i 10.000 euros de multa. A més, reclama que se’ls prohibeixi entrar en contacte amb la víctima per un període de 12 anys i l’expulsió definitiva del Principat, a banda del comís dels diners resultants del delicte. Les defenses, per la seva banda, només admeten l’afavoriment de la prostitució i demanen la pena d’un any per a ella i de tres anys, dels quals un de ferm, per a ell. Els dos fa un any que estan a presó.

Declaració a porta tancada

A l’inici de la vista, el fiscal va demanar que es fes a porta tancada per preservar la intimitat de la víctima. El president de la sala, Enric Anglada, va accedir parcialment a la petició i la declaració de la dona que es va prostituir es va celebrar a porta tancada.

Els fets es remunten al maig del 2021. En aquell moment, la noia va al·legar que no tenia feina i estava “desesperada” perquè no podia pagar les factures. Aleshores, la parella va decidir muntar un negoci de prostitució. La idea inicial era establir-lo a Madrid, però no hi havia suficient demanda. Aleshores, l’home, que en aquell moment treballava a Os de Civís, va proposar fer-lo al Principat. La noia es va encarregar de publicar anuncis per reclutar, d’una banda, les prostitutes i, de l’altra, els clients. També es va encarregar de buscar un pis que va llogar amb els diners que l’home li va facilitar.

Segons va declarar l’acusada, no va ser difícil trobar dones disposades a desplaçar-se a Andorra per prestar serveis sexuals. La primera va arribar el 4 de maig en autobús, amb un bitllet que ella mateixa va pagar. La tarifa que van establir van ser de 70 euros per mitja hora i 120 per una hora, mentre que les sortides de l’apartament es cobraven a 200 euros l’hora. El repartiment dels beneficis que van acordar va ser el 50% per a la dona que es prostituïa, el 40% per la noia que gestionava els serveis i el 10% restant per a l’home. El modus operandi, va explicar l’acusada, era que ella parlava amb els clients i concretava les cites. A més, es quedava tancada en una de les habitacions del pis –els clients no coneixien la seva presència– mentre l’altra noia oferia els serveis i cobrava els diners, que després li entregava a canvi d’un val.

Tan bon punt va publicar l’anunci, l’acusada va declarar que va rebre un centenar de missatges i, en una tarda, la treballadora va realitzar onze trobades. A la nit, va fer el dotzè servei. El va fer fora de l’apartament i es va allargar fins a l’endemà al matí. El client, que va comparèixer davant de Corts, va recordar que va entregar els diners a l’acusada, que no els va voler comptar. El preu que va acordar per passar la nit amb la treballadora va ser de 700 euros, un import que va reconèixer haver aconseguit sense haver de regatejar gaire. Durant el servei, la prostituta es va assabentar de la tarifa, que li va “estranyar”, segons va indicar el client. El motiu va ser que aquest no era el preu acordat. De fet, si hagués conegut l’import la dona no hauria accedit a prestar el dotzè servei.

Volia cobrar els diners

L’endemà al matí, la treballadora va discutir amb la dona que gestionava el negoci, que l’hauria agredit. El motiu va ser que no li volia entregar els diners. La dona va marxar i, durant la seva absència, la treballadora va trucar a la policia per denunciar que li havia robat l’ordinador i uns diners. Quan la parella va tornar a l’apartament, la discussió hauria seguit i allà les agressions haurien estat més greus, fins al punt d’estrangular-la. La policia, que guardava la zona, va detenir els acusats quan abandonaven el pis. A la maleta de l’acusada hi van trobar els 1.350 euros que no havia arribat a repartir. En menys de 24 hores el negoci havia caigut sense que la segona prostituta arribés al Principat.

ACUSACIÓ FISCAL

Proxenetisme

S’haurien aprofitat de l’estat de necessitat de la víctima.

Afavoriment de la prostitució

Haurien promogut que la víctima es prostituís.

Tràfic de persones

Recluten la persona, l’acullen i haurien abusat de la seva vulnerabilitat.

Amenaces condicionals de mort

La víctima al·lega amenaces.

Lesions doloses

L’haurien estrangulat, colpejat i estirat dels cabells.

Robatori

La víctima denuncia que li van robar un portàtil.

tracking