Restauració dels ponts de la Tosca i d'Engordany

El projecte inclou la il·luminació dels monuments per posar-los en valor

Restauració dels ponts de la Tosca i d'EngordanyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ponts històrics de la Tosca i d’Engordany, situats a la part alta d’Escaldes, es començaran a restaurar al setembre, segons va anunciar ahir al matí la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili. El projecte, que costarà prop de 30.000 euros, també inclourà la il·luminació dels monuments i la neteja de l’entorn on s’ubiquen amb l’objectiu de posar-los en valor. L’altre pont històric de la parròquia, el dels Escalls, no es restaurarà fins més endavant perquè té problemes estructurals i necessita una intervenció més complexa.

El comú ja disposa de l’informe diagnòstic de l’estat de conservació dels ponts que ha encarregat a l’arquitecte expert en patrimoni cultural Pierre Cadot. Les conclusions del treball assenyalen que hi ha mancances de seguretat a les baranes i els recobriments de mur, que són massa baixos. L’informe fa èmfasi en el fet que la barana del pont dels Escalls és “incompleta i d’aparença qüestionable”.

La intervenció en els ponts històrics preveu la il·luminació dels monuments. És per aquesta raó que el comú ha encarregat aquests treballs a l’enginyer especialitzat en il·luminació de patrimoni cultural René Stinville. La il·luminació dels ponts no es pot deslligar de la restauració perquè, tal com assenyala l’expert, “cal assegurar que l’actuació els traurà de la invisibilitat i que els llums estaran adaptats al projecte de restauració”. L’expert també es reunirà amb l’artista Javier Balsameda per garantir que hi hagi una harmonia entre la il·luminació dels elements escultòrics del projecte Caldes i els ponts.

La iniciativa comunal de restaurar i il·luminar els ponts tradicionals de la parròquia forma part del pilar cultural del projecte Caldes, que gira al voltant de tres elements centrals: l’aigua termal, la recuperació del patrimoni cultural i la transformació de la part alta de la parròquia a partir de l’art contemporani i la reactivació del comerç de proximitat, una estratègia que ajudaria a atraure visitants a la zona.

Gili va remarcar que el comú ha anat a buscar dos perfils de professional molt específics per intervenir en aquests béns d’interès cultural.

Una turista al pont d'Engordany.

tracking