demanda per conculcació de drets

La Batllia avala la decisió de Liberals de rebutjar l'afiliació dels Cierco

L’A no està obligat a admetre automàticament la sol·licitud de tothom qui ho sol·liciti

Darrera reunió de l'executiva liberal.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La justícia avala la decisió de l’executiva nacional de Liberals d’Andorra de rebutjar l’afiliació al partit d’Higini i Ramon Cierco i vuit membres més de la família. La Batllia de guàrdia, en una sentència resolta dimecres passat, ha desestimat la demanda presentada pels Cierco, que consideraven que el rebuig sense comunicar-los cap motivació de la seva afiliació, sol·licitada telemàticament, vulnerava els seus drets a la igualtat d’accés a les funcions i els càrrecs públics, a la lliure creació de partits polítics i a la igualtat i la no-discriminació. En la demanda defensaven, entre altres arguments, que la denegació de l’afiliació s’hauria efectuat per la simple raó que “tots els peticionaris pertanyen a la mateixa família i per ostentar o vincular-se amb el cognom Cierco”.

La sentència considera que el dret de lliure creació de partits polítics i l’exigència constitucional d’una estructura interna i funcionament democràtics de la formació no comporta l’obligació de tot partit polític a admetre automàticament com a afiliats tots els ciutadans que ho sol·licitin, sense cap altre límit de ser andorrà, major d’edat i tenir plena capacitat d’obrar. “Dins del dret d’autoorganització s’hi troba compresa la facultat de rebutjar les sol·licituds d’afiliació de les persones que no comparteixen el seu ideari o ideologia o que les seves activitats prèvies puguin perjudicar el partit”, assenyala la Batllia, que afegeix que “aquesta facultat discrecional es trobava prèviament prevista a l’article 5 dels estatuts dels partit i fou exercida per l’òrgan governatiu corresponent”. La sentència també indica que de la resposta versada per L’A “se’n dedueix l’existència d’un debat intern previ en el si del partit i una decisió consensuada respecte del refús de la petició, fet que permet descartar un funcionament antidemocràtic”.

Segons la Batllia, “el dret de participació a la vida pública no ha estat menyscabat pel fet que l’òrgan del partit hagi exercit les seves facultats de control sobre les sol·licituds d’afiliació, ja que “en cap moment s’ha limitat el sufragi actiu o passiu dels interessats, ni tampoc la seva capacitat de crear un partit polític o d’afiliar-se a altres organitzacions polítiques ja constituïdes”. Afegeix que “no s’ha aportat cap indici que la decisió fos motivada per algun tipus de discriminació de les prohibides a la Constitució”.

NO S'HA VULNERAT LA INTIMITAT, L'HONOR I LA PRÒPIA IMATGE

La demanda dels Cierco també anava contra el Diari en considerar que la publicació el 23 d’abril de la notícia relativa a la negativa de L’A a la seva afiliació vulnerava els drets a la intimitat, l’honor i la pròpia imatge. La Batllia considera que la llibertat d’informació preval sobre el dret a la intimitat perquè “la informació és veraç, existeix un interès públic i la publicació no apareix desproporcionada”. La notícia “no conté cap crítica, desqualificatiu injuriós ni difamació” i la imatge que l’acompanya no vulnera cap dret fonamental.

tracking