ENQUESTA POLÍTICA

Suport majoritari a les sancions a Rússia

Un 45,5% preferia que Andorra es mantingués neutral davant del conflicte armat

Suport majoritari a les sancions a Rússia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La població andorrana considera que el Principat havia de sumar-se a les sancions contra Rússia i Bielorússia arran del conflicte a Ucraïna. Segons es desprèn de l’enquesta presentada ahir per Andorra Recerca i Innovació, un 62,6% dels enquestats es mostren a favor de les sancions, mentre que només un 30% dels enquestats rebutgen les mesures aplicades.

Un suport majoritari que es desfà si es pregunta per “davant del conflicte entre Rússia i Ucraïna, quin considera que hauria de ser el posicionament d’Andorra?”. En aquest cas, només un 51% dels enquestats defensen que el Principat s’havia de posicionar “en contra de la invasió”. En canvi, els defensors de la neutralitat (“no posicionar-se ni en un cantó ni en un altre”) arriben al 45,4%, mentre que hi ha un 0,5% que defensen que Andorra s’havia de posicionar del cantó rus i un 3,1% que no es va posicionar.

En aquest sentit, els partits de la majoria entenen els resultats d’ambdues preguntes com el suport de la ciutadania a les polítiques empreses des del Govern. “Una majoria de la població creia que s’havia de fer alguna cosa i un cop feta, una majoria encara més gran entén que calia estar al costat d’Ucraïna, tot i la neutralitat tradicional d’Andorra”, assegura Marc Magallon, conseller liberal. Per la seva banda, Carles Naudi, president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, va destacar que “hi ha hagut una invasió d’un país cap a un altre, fet que ha consternat molta gent; s’han d’aplicar sancions que no aplica Andorra, sinó que Andorra les subscriu”, tot i que reconeix que “entenc aquestes respostes dintre de la neutralitat històrica que ha tingut el Principat”.

CAU EL SUPORT A L'ACORD AMB LA UNIÓ EUROPEA

El suport a “un acord d’associació com el que es negocia actualment” es redueix lleugerament, quedant-se en el 46,2% dels enquestats. Per contra, s’incrementen quasi en sis punts percentuals els que defensen mantenir la relació actual i només un 8,8% dels enquestats volen ser membres de ple dret de la Unió Europea. També es redueix el percentatge de persones que han sentit a parlar de l’acord que s’està negociant. Mentre que fa un any, un 80,2% sabien de l’existència de la negociació, enguany només un 76,2% n’estan al corrent. Per contra, els que no han sentit a parlar-ne es queden en un 22,5%.

tracking