enquesta política

Demòcrates manté l'hegemonia amb un 33,3% dels vots

Els de Xavier Espot segueixen com a primera força destacada amb un 33,3%, el PS seria la segona amb un 14,4 % i L'A tercera, amb un 7,1%

Baròmetre d'opinió política de primavera 2022

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Demòcrates per Andorra (DA) tornaria a guanyar les eleccions. És una de les conclusions que es poden extreure de l’enquesta elaborada per Andorra Recerca i Innovació entre el 29 d’abril i l’11 de maig d’enguany. Segons les dades d’intenció de vot i simpatia DA obtindria el 33,3% dels vots, seguit pel Partit Socialdemòcrata (PS), amb un 14,4% dels vots, i Liberals d’Andorra (L’A), amb un 7,1% de la intenció de vot. Terceravia quedaria en quarta posició amb un 3% dels votants. Aquestes dades suposen que, respecte a l’enquesta de l’any passat, DA es deixaria 9,8 punts percentuals. Tanmateix, cap formació és capaç de recollir clarament aquest desgast, ja que el PS només incrementa en 0,8 punts la intenció de vot, mentre que L’A guanya 0,4 punts percentuals. Per la seva banda, la formació de Josep Pintat es deixa 0,8 punts respecte d’ara fa un any. Cal destacar que encara hi ha un 18,8% d’indecisos, segons l’enquesta, un 2,8% que tenen decidit que no aniran a votar i un 8,8% dels enquestats no van voler contestar a la pregunta.

Tendències a la baixa

D’ençà de les eleccions Andorra Recerca i Innovació ja ha elaborat tres baròmetres d’opinió política, fet que permet començar a dibuixar tendències. Així, s’observa com DA ha trencat la tendència alcista que havia iniciat en el baròmetre del 2021, quan va passar d’una intenció de vot del 38,8% l’estiu del 2020 al 43,1% la primavera del 2021. Un increment basat en “l’eufòria de la població per la gestió del Govern de la pandèmia”, en paraules de Joan Micó, sociòleg encarregat de presentar l’enquesta d’enguany. Un efecte, el de la pandèmia, que sembla que es matisa i que hauria quedat en un segon pla després de l’entrada en escena de l’alta inflació i l’increment del cost de la vida. Per la seva banda, el PS aconsegueix revertir la tendència baixista tot i que es manté estable entre el 13,6% registrat el 2021 i el seu màxim del 16,5% en intenció de vot aconseguit el 2020. L’única formació que es manté a l’alça en les tres últimes enquestes és Liberals, que ha aconseguit fer créixer la intenció en 1,6 punts des de l’estiu d’ara fa dos anys. Cal destacar, però, que en aquesta enquesta no es reflecteix l’efecte de la crisi per les primàries del partit ni la sortida del president de la formació, Jordi Gallardo. Per contra, terceravia segueix en tendència baixista, deixant-se 2,3 punts des de l’estiu del 2020.

L’A es fragmenta

Si s’observen les dades encreuades entre intenció de vot i recordatori del vot en les últimes eleccions, es veu com Liberals té dificultats per retenir els votants. D’entre els que recorden haver votat per L’A, només un 23,4% tenen clar que tornaran a votar la formació blava. Per contra, un 29,8% d’aquests es decantaran en els propers comicis per DA i un 10,8% pel PS, mentre que encara hi ha un 21,5% dels que van votar Jordi Gallardo que estan indecisos. Una situació molt similar a la de DA, que reté el 57,1% dels enquestats, que recorden haver votat per Xavier Espot, qui també és capaç de captar nous votants de L’A i del PS, de qui capta un 10,5% dels que van votar Pere López. A més, la formació taronja també ha aconseguit mobilitzar un 13,8% dels que no van votar. El PS només reté un 37,2% dels que els van votar les eleccions passades i només roba un 4,2% dels que van votar Xavier Espot.

Baixen les notes

D’altra banda, l’enquesta també recull les valoracions dels líders polítics que, com a norma general, es desinflen lleugerament. El cap de Govern és qui millor nota obté amb un 6,9 (quatre dècimes menys). Jordi Gallardo, que és el segon polític més ben valorat (5,4), es deixa tres dècimes, mentre que tant Carles Naudi com Pere López i Josep Pintat se’n deixen dues cadascun. L’única líder amb representació al Consell General que suspèn és Carine Montaner, que passa d’un 4,7 l’enquesta passada a un 3,6 el 2022. Pel que fa a la valoració dels grups parlamentaris, DA obté un 6, Ciutadans Compromesos un 5,2, L’A un 5,1, el PS un 4,9 i terceravia un 4,6.

REACCIONS

“Governar no són flors i violes”

Jaume Serra Demòcrates.

El secretari general assegura que analitzen els resultats “amb tota la prudència”, i entén que el desgast d’aquesta última enquesta respon “a la crisi que estem vivint per la inflació i perquè governar no són flors i violes”.

“La gent està cansada de les polítiques de DA”

Pere Baró Partit Socialdemòcrata.

El secretari d’organització creu que “la ciutadania està cansada de les polítiques de DA i ens comencem a posicionar com a alternativa”, perquè “ja s’ha vist que el partit liberal no és oposició”.

“Tenim dos candidats molt forts”

Marc Magallon Liberals d'Andorra.

El conseller general valora positivament els resultats “perquè hem millorat els resultats” i assegura, amb relació a les primàries, que “tenim dos candidats molt ben preparats i molt forts per optar al lideratge del partit”.

“Amb el senyor espot ens hem trobat còmodes”

Carles Naudí Ciutadans compromesos. El president del grup parlamentari valora molt positivament que CC sigui el segon grup més ben valorat (5,2) i es torna a mostrar obert a un possible pacte amb DA després de les eleccions.

tracking