cost de la vida

La compra cada cop pesa més

La inflació i l’increment de preus en el sector de l’alimentació continua marcant el dia a dia de la població, que sent que la situació és molt pitjor del que assenyalen les dades en fred

Els productes frescos són els que més s'han encarit.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fer la compra comença a ser un petit mal tràngol per a alguns, un mal de cap –quasi insuportable– per a la resta. I és que la denominada costa de gener sembla que es vulgui allargar dotze mesos. “Anar a fer la compra s’ha convertit una mica en un malson, però què hem de fer? La compra és una despesa sagrada, si no ja...”, assegura l’Anaïs Armengol, resident al país. Ella no es creu les dades del departament d’Estadística (corresponents al subgrup d’aliments de l’IPC) que indiquen que enguany el preu dels aliments s’han incrementat un 5,1%. “Impossible, jo abans una compra de 50 euros ara s’han convertit en uns 70”, explica. Això suposaria un increment del 40% que l’IPC no reflecteix perquè fa la mitjana de tots els productes, els quals no tots s’incrementen de la mateixa manera.

ELS OUS I L’OLI, INTOCABLES

Una sensació que també comparteix Josep Castro, que assegura que “l’increment de preus és desmesurat, el pollastre recordo comprar-lo un o dos euros més barat”. De fet, si es miren els preus dels supermercats andorrans i es comparen amb els de fa un temps es poden observar increments de dues xifres. Una inflació que, si bé s’ha accentuat en els últims mesos arran del conflicte amb Ucraïna, ja venia a l’alça des de la pandèmia. Per exemple: l’estiu del 2020 un quilo de pollastre a un supermercat de la capital tenia un cost de 6,99 euros. Aquesta setmana el preu ha estat al voltant dels 9,79 euros. Una diferència de 2,8 euros que representa un increment del 40%.

El cas dels ous és similar. En el mateix període, una dotzena d’ous tenien un preu d’1,79 euros, mentre que en l’actualitat el cost s’ha incrementat uns 70 cèntims. És a dir, un increment del 39%. Un altre dels productes que també ha vist disparat el seu preu és l’oli d’oliva, que ha passat de 3,99 (una ampolla d’un litre d’oli de primera) a 5,89 en l’actualitat, una diferència de prop de dos euros que suposa una despesa extra del 47% a la ciutadania. De fet, de la llista de la compra seleccionada pel Diari, amb una dotzena de productes bàsics com ara llet, ous, carn o pa, la diferència en aquest període és, aproximadament, d’uns quinze euros. Això suposa un increment d’un 25%. “Realment és un escàndol com han pujat els preus”, assegura Cristina Palau, que afegeix que “les verdures no es poden quasi ni mirar de com de cares estan, igual que la fruita”, sentencia la resident.

En aquest sentit, l’Índex de Grups Especials d’Andorra per a productes frescos s’ha vist incrementat, només en l’últim mes, un 3,6%. Un percentatge que s’incrementa fins al 6,7% si es té en compte tot el que va d’any 2022. De fet, l’IPC acumulat només per al grup d’aliments es queda en un 3,96% si s’exclouen els productes frescos del càlcul (un 1,14% menys). Tot i la sensació d’esgotament i de dificultat, cap de les persones consultades opten per reduir la mida de la seva compra, tot i que reconeixen que “sí que et mirés més els preus, busques alguna oferta o acabes comprant productes de marca blanca”, afirma Lluís Anglade, que se’n va mentre es mira el tiquet amb resignació.

tracking