x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
reforma fiscal

Dependre menys de la construcció

Els comuns plantegen a Govern com un problema que bona part dels seus ingressos depenen de figures fiscals vinculades a aquest sector
Eric Jover abans de l'inici de la reunió amb la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol.

Eric Jover abans de l'inici de la reunió amb la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol.

Eric Jover abans de l'inici de la reunió amb la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol.

SFGA / C. ESTEVE
Actualitzada 21/05/2022 a les 11:27
El Govern, els comuns i els grups parlamentaris del Consell General van tornar a reunir-se ahir al matí per seguir abordant la reforma fiscal que l’executiu vol tirar endavant durant la propera legislatura. Si en la primera reunió d’aquesta taula va ser el Govern qui va presentar els ingressos i despeses de l’Estat, així com “el marc fiscal global que tenim a nivell de país i alguns riscos i oportunitats que veiem de cara a futur”, segons va explicar el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, ahir va ser el torn dels comuns. “Sabent que els comuns formen part d’aquesta història, i que entre ells mateixos tenen molta diversitat i que són una part molt important, vàrem demanar unes presentacions de com ells es plantegen els ingressos i les despeses, quines aportacions tenen de les diferents mesures fiscals de què disposen, així com els riscos i oportunitats de futur”, va resumir Jover.

Unes presentacions que el ministre de Finances va valorar com a “constructives i transparents”, de les quals va sortir reflectida la preocupació “generalitzada” de la dependència que els comuns tenen dels ingressos fiscals que perceben vinculats al sector de la construcció. “La reflexió compartida pels set comuns és que la seva situació financera és sòlida, que han fet molt bons deures durant els darrers anys i han pogut reduir el seu endeutament i que els seus ingressos són elevats, però el que els preocupa és que una bona part d’aquests ingressos provenen de la construcció i això no té per què aguantar-se en els anys”, va assegurar Jover. De fet, el ministre va anar més enllà amb relació al boom de la construcció que viu el Principat i va assenyalar que “estem veient un nivell de construcció que es fa difícil que es mantingui molt de temps així i, segurament, tampoc seria bo que continués així gaire més temps”.

PROBLEMA A LLARG TERMINI
“Presenten una preocupació de com ho farem d’aquí a uns anys quan el ritme de la construcció haurà baixat, fet que reduirà els ingressos, però en canvi els comuns són responsables d’unes despeses que van molt lligades a la construcció i com més construcció, més despesa”, va afegir el ministre. Un problema, però, que es preveu que arribi “a mitjà-llarg termini” i que es podria solucionar “amb diferents fórmules. Algunes d’elles passen per com estem donant alguns serveis i ser més eficients o analitzant les figueres impositives, veure si es poden compartir més o si tenim una mica de joc en alguna”, va asseverar el titular de Finances. Tanmateix, tot i la reunió Jover va declarar que “ara per ara no puc anunciar un resultat concret”, però sí que va destacar que “crec que si continuem treballant amb aquest ambient és molt probable que puguem arribar a solucions de cara al futur, però ja no tan sols en matèria de reforma fiscal, sinó també a millorar l’eficiència de les vuit administracions”. En aquest sentit, el ministre va reiterar la voluntat de Govern d’unificar les vuit agències tributàries en una de sola. “Quan parles d’ingressos i despeses també veus ineficiències que tenim degut a les nostres estructures i segurament també podem arribar a acords entre tots”. Una proposta que no implicaria cap reforma legal, sinó que amb la signatura de convenis ja es podria explicar, segons l’executiu.


“Hi haurà més reunions perquè crec que tots han mostrar interès, però hi ha diferents nivells de solucions: necessitarem una reforma fiscal àmplia i aquest és un treball que s’haurà de desenvolupar la propera legislatura, però també hi ha petits acords amb tots els participants per poder anar mancomunant més serveis o arribar a acords en qüestions de recaptació”.
Etiquetes
  • #21 Julio
    (21/05/22 23:27)

    El que tenen que fer els comuns es gastar menys. Menos assesors, menos empleats, menos tirar diners.

    Respondre
  • #20 Mr Construction says
    (21/05/22 20:41)

    There will never be a shortage of construction, not in Andorra, not in the U.S., not anywhere in the world, the omnipresent crane will be with us till the last day of time

    Respondre
  • #19 Dependència
    (21/05/22 19:17)

    La construcció excessiva no pot condicionar tota l'economia d'un país.
    És hora de buscar alternatives al turisme massiu.

    Respondre
  • #18 Pepito
    (21/05/22 15:05)

    Colla, reventar mes pais,mentires mês que mentires, manipular, fotre enchufadots,foteu fastic pero fastic , veus com está massana, fot Llastima,entre impostots.Amb serradells es paga Tot el número funcionaris que hia comu d Andorra,

    Respondre
  • #17 Josep
    (21/05/22 12:36)

    Ja está arriban el moment que no tenim atractiu....només la neu.....i a Espanya ja s'ha possat les piles.....estem caient

    Respondre
  • #16 Francesc
    (21/05/22 12:21)

    Quins politics !!! avariciosos, agafats amb cola als seients, cap estimació per Andorra, tant sols la bogeria pels diners i les comissions evidentment que el poble no es tonto, quina desgracia !! pero, un dia molt proper, tots sereu senyalats, en la espera, aneu rient ja s'acabará.

    Respondre
  • #15 Realitat incòmoda
    (21/05/22 11:58)

    Hi ha un fet que ningú sembla atrevir-se a mencionar : la dependència dels ingressos del sector de la construcció es deriva d'un model econòmic basat en el turisme massiu.
    Aquest és el problema i l'activitat especulativa que està configurant el paisatge d'Andorra.

    Respondre
  • #14 Panfletillo i dels grans
    (21/05/22 11:37)

    Alex va dir..
    Mira si serà panfletillo que la notícia de l'Andorflora esta més amunt que la de les adjudicacions a la empresa del Cinca... ver para creer! Després s'extranyen de baixar 12 llocs en un any en el rànquing de Reporters sense fronteres.

    Respondre
  • #13 Aibis Tek
    (21/05/22 11:22)

    El problema no només és la construcció!! I que farem amb els serveis bàsics (aigua, llum, mobilitat...)???
    En quan ens gastem tota l'aigua dels pous, haurem de començar a construir plantes de tractament.
    El nostre país pot suportar un límit de càrrega d'habitats i habitatges, si el sobrepassem com estem fent per benefici econòmic de 4 gats, ens acarem arruïnant mes del que ja estem.
    Moltes gràcies polítics per la "bona gestió".

    Respondre
  • #12 Andorrà
    (21/05/22 10:25)

    Tot aixó fotrà un pet com una catedral i es molt senzill, només cal donar temps al temps.

    Respondre
Veure’n més
21
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts