col·lectius sanitaris

Els logopedes demanen que la derivació sigui “fàcil”

La derivació i que la cartera de serveis no reculli les visites en línia neguitegen el col·legi

La presidenta del Col·legi de Logopedes, Sara Fité.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut està reunint-se amb els diferents col·legis sanitaris per abordar la cartera de serveis després d’una primera trobada col·lectiva que va calmar els ànims dels representants dels col·lectius professionals, enutjats per l’aprovació exprés del reglament i amb un contingut que la gran majoria desaprovaven. Ja ho ha fet amb els metges, aquesta setmana s’ha celebrat la reunió amb els fisioterapeutes –una primera presa de contacte per exposar les posicions de les dues parts– i a final de mes estan convocats els logopedes. Com als fisioterapeutes, als logopedes els preocupa especialment la qüestió de la derivació perquè la cartera fixa que a banda de la inicial per part d’un metge (un dels annexos fixa quins especialistes ho poden fer), la prolongació de la durada del tractament prescrit necessitarà una “avaluació i prescripció per part del metge rehabilitador o d’un metge especialista vinculat a la patologia que s’ha de tractar”.

El col·legi reivindica la capacitat, formació i preparació dels logopedes i no entén que els hagi de tutelar un altre professional, a banda d’apostar per un accés “fàcil” per al pacient a les seves consultes, conscients també que cal vetllar per la despesa sanitària. La presidenta de l’entitat professional, Sara Fité, demana que després de l’experiència decebedora anterior aquest cop “se’ns escolti i es mirin d’estudiar les nostres demandes, que no se’ns treguin de sobre”. De la trobada conjunta amb el ministeri que van mantenir ja fa algunes setmanes van sortir amb bones sensacions perquè “es va reconèixer que no tot es va fer fantàstic”, però també perquè “veiem que ja no tenen tanta pressa per aprovar coses” i que hi pot haver oportunitat per a la reflexió, va afegir. El col·legi reclama la necessitat que s’escolti qui està sobre el terreny i veu les mancances.

VISITES TELEMÀTIQUES

Una altra de les qüestions que els neguiteja és que la cartera de serveis no prevegi la consulta telemàtica, una demanda que ja havien plantejat amb anterioritat i que van acabar aconseguint amb l’esclat de la pandèmia i les restriccions d’accés a les consultes. Es va aprovar un decret per regular-les amb la cobertura de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). “No sabem si és un error o què ha passat però la modalitat en línia ha desaparegut”, va explicar Fité. La cartera sí que preveu que, a banda de a les consultes, els tractaments es puguin seguir a l’hospital o en centres sociosanitaris en cas de persones ingressades i també a domicili. Però el col·lectiu dels logopedes defensa aquesta altra modalitat que pot ser molt útil, per exemple, per a aquelles persones que tinguin dificultat de mobilitat i sempre que tinguin els mitjans tecnològics per poder-se connectar amb el professional mitjançant la videotrucada.

LES DEMANDES

-La derivació

És la gran preocupació del col·lectiu, que reivindica que no es compliqui l’accés a les seves consultes i que no necessiten la tutela d’un altre especialista.

-Visites telemàtiques

Va ser una demanda assolida arran de la covid que volen mantenir. No estan recollides al text de la cartera.

tracking