resolucions del tribunal constitucional

El TC frena l'expulsió d'una dona per recollir una bossa amb cocaïna

El Govern va dictar una ordre de cinc anys per risc greu a la seguretat de l’Estat

El Tribunal Constitucional.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha estimat el recurs d’una dona resident condemnada a cinc anys d’expulsió del Principat. La dona va ser detinguda el setembre del 2020 per la policia en el moment en què, a petició de la parella sentimental, va anar a buscar una bossa que contenia 27 grams de cocaïna i que aquesta havia llançat per la finestra que donava al pati interior del domicili quan els agents hi havien acudit a causa d’un avís de fuita d’aigua.

La seva parella va declarar en diverses ocasions que si bé ella coneixia el contingut de la bossa, no tenia cap vinculació amb el món dels estupefaents i no era consumidora ni traficant. La resident també va al·legar en diverses ocasions que tot i saber que la bossa contenia droga, ella no tenia l’obligació d’informar sobre aquest fet o de denunciar la parella, que n’era la propietària, ja que n’estava eximida pel fet de la situació de convivència equivalent a la dels cònjuges.

Malgrat això, el ministre de Justícia i Interior va dictar el febrer del 2021 una resolució administrativa d’ordre d’expulsió per un període de 10 anys, fonamentant-se en la gravetat dels fets que van motivar la seva detenció i posada a disposició judicial, en concret per la comissió d’un delicte contra la salut pública. L’Administració considerava que representava un risc greu per a la seguretat de l’Estat, de les persones i dels béns i per a l’ordre públic.

La resident va presentar un recurs administratiu contra la decisió i, el març del 2021, Govern va confirmar la decisió impugnada, reduint, no obstant això, la durada de l’expulsió a cinc anys. La dona va recórrer contra la decisió a la Batllia, que no li va donar la raó, i després al Superior, que va prendre la mateixa decisió.

Al Constitucional va presentar un recurs per vulneració dels drets a la jurisdicció i a la presumpció d’innocència, i a obtenir una decisió fonamentada en Dret; a la vida familiar; a la lliure circulació i fixació de residència d’acord amb les lleis; i a la no expulsió del territori andorrà. El TC considera vulnerats els drets a la jurisdicció i a la vida familiar i ha dictat l’anul·lació de la sentència del Superior i el dret a rebre una indemnització per part de l’Estat.

'NO' AL RECURS DEL CONDEMNAT PER ASSETJAR DONES AL CARRER

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d’empara interposat per l’home que va ser detingut per assetjar dones al carrer i expulsat del país durant cinc anys per reincidir un cop va sortir de la presó. L’home va ser arrestat el setembre del 2020 acusat d’un delicte major de detenció il·legal en grau de temptativa, de nou delictes majors d’assetjament sexual i d’una contravenció penal per lesions, i va ser condemnat a sis mesos de presó, que va ser substituïda, a demanda de l’acusat, per una expulsió per cinc anys. El resident, de 32 anys, va ser detingut cinc dies després que el TS ratifiqués expulsió per reincidència.

DESESTIMADA LA RECUSACIÓ ALS MAGISTRATS DEL 'CAS GAO PING'

El Tribunal Constitucional ha decidit no admetre a tràmit el recurs d’empara presentat per Luis Pablo Laplana, un dels processats en el cas Gao Ping, per recusar els magistrats de la causa primera de BPA. Els magistrats consideren que no s’ha vulnerat el dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret i a un procés degut, com al·legava Laplana, perquè el recurs d’empara “mostra una evident carència de contingut constitucional”.

tracking