sistema de pensions

La majoria proposa doblar els imports de les infraccions a la CASS

Els tres grups volen destinar els ingressos en aquest concepte al fons de jubilació

L'entrada de l'edifici de la CASS.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria proposa doblar els imports que actualment es paguen si es comet una infracció a la CASS i que els ingressos es destinin al fons de reserva de jubilació. És una de les cinc propostes que van presentar ahir a la comissió per garantir el futur de les pensions. L’objectiu és que els infractors paguin més i que aquests diners serveixin per engreixar la guardiola de les pensions.

Els tres grups també proposen crear un servei d’inspecció més fort i autònom per evitar els abusos. Aquesta mesura vol racionalitzar els recursos i disminuir la despesa de la CASS en baixes o proves innecessàries i controlar qüestions com les baixes laborals. La idea és crear un sistema similar al del saig, de tal manera que l’equip de control treballi per incentius i així incrementar l’eficàcia de les inspeccions. Així mateix, la majoria demana mantenir la comissió sobre les pensions de manera permanent per tal d’actualitzar el sistema quan calgui.

La proposta incorpora la petició d’un estudi per conèixer l’economia submergida que hi ha al país i aplicar mesures coercitives i correctores per evitar defraudar el sistema. Finalment, posen sobre la taula la creació d’una assignatura sobre educació financera.

A part d’aquestes cinc mesures addicionals, la majoria no es posiciona en contra de les accions proposades per la CASS però sí que demana que s’estudiï l’impacte de cadascuna. La voluntat és saber quina conseqüència tindria renunciar a una de les mesures proposades. És a dir, a tall d’exemple, si no es vol apujar l’edat de jubilació, quin impacte hauria de tenir en l’augment de les cotitzacions per seguir fent viable el sistema. En aquest sentit, els grups deixen clar que si finalment l’edat de jubilació s’incrementa dos anys, també s’haurà de fer amb les prejubilacions dels cossos especials com ara el d’educació, que passaria dels 60 anys als 62 per retirar-se.

Les properes setmanes presentaran les seves propostes a la comissió especial la patronal, els sindicats, el PS i les associacions de discapacitats. No ho farà terceravia, que no ha presentat cap proposta.

PROPOSTES

1. Doblar els imports de les infraccions

Els tres grups de la majoria proposen doblar els imports que es paguen per cometre una infracció a la CASS i destinar-los al fons de reserva de jubilació.

2. Enfortir el servei d’inspecció

Proposen fer més fort i autònom el servei d’inspecció de la CASS per evitar abusos del sistema amb un model similar al del saig.

3. Estudi sobre l’economia submergida

La proposta de la majoria incorpora un estudi per conèixer l’economia submergida que hi ha i aplicar mesures coercitives i correctores per evitar defraudar el sistema.

4. Assignatura sobre educació financera

Els tres grups de la majoria consideren necessari crear una assignatura escolar sobre educació financera.

tracking