Reportatge

El fiscal infatigable

L’acusació pública interrogarà Santiago de Rosselló, que ha advertit que no contestarà. Les defenses auguren dies sencers de preguntes a l’aire.

Santiago de Rosselló i Joan Pau Miquel.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El torn de Santiago de Rosselló en el judici de BPA va arrencar ahir. L’exdirectiu de Banca Privada d’Andorra va seure durant set hores sota la mirada del Tribunal de Corts sense obrir la boca. De fet, sembla que passarà uns quants dies així, ja que l’acusat ha decidit acollir-se al seu dret i no contestarà a les preguntes del fiscal, Alfons Alberca, ni de l’acusació de Govern, representat per Manuel Pujadas.

Tot i això, Alberca va demanar que es fes la lectura de la declaració que Rosselló va fer durant la fase d’instrucció el 2015 i d’alguns documents que van deixar el secretari judicial al llindar de l’afonia. Tot seguit, es va procedir a l’escolta de la declaració gravada que l’exdirectiu de BPA va fer el 2016 i que va durar, ni més ni menys, tres hores, deixant mig estabornida la sala.

Avui, si Alberca no proposa la lectura de més documents, es preveu que comenci a llançar una bateria de preguntes a l’aire que podria durar dies sencers, com ja ha passat en altres ocasions, i que converteixen el judici en quelcom tediós, lent i monòton. I és que si una cosa té clara el president de la sala del Tribunal de Corts, Enric Anglada, és que en aquest judici no serà acusat de menystenir els drets de defensa ni d’acusació de cap de les parts.

En les declaracions Rosselló va sostenir que “l’estructura de blanqueig de què se’ns acusa em costa veure-la”. De fet, va desgranar els mecanismes de control i auditoria amb què comptava l’entitat bancària, afirmant que l’auditoria externa de KPMG, que tant ell com l’excap de blanqueig, Isabel Sarmiento, van demanar sobre les operacions de Rafael Pallardó, va concloure que no hi havia “perill”.

Santiago de Rosselló era el número dos de l’entitat quan va ser intervinguda. En el cas BPA és un dels principals encausats i s’enfronta a la segona pena més important, després de l’exdirector general de BPA, Joan Pau Miquel. En concret, l’acusació pública reclama que se’l condemni a vuit anys de presó, a deu d’inhabilitació i a una multa de 70 milions d’euros.

LA COVID TORNA A BPA

La covid fa perillar, novament, la continuació del judici després que una de les defenses s’absentés ahir per malaltia. El tribunal volia plantejar algunes qüestions a Isabel Sarmiento, que va ser interrogada fins dilluns, però l’absència de la seva defensa va fer que Anglada decidís continuar amb el següent interrogatori. Ara bé, si aquest acaba abans que es reincorpori el lletrat, el president va advertir que la vista haurà de quedar suspesa.

tracking