x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
EL PROCÉS DE PRIMÀRIES

Un sector de L'A culpa Gallardo de la crisi

Consideren que està alimentant la “confusió” i temen una nova trencadissa interna
El president liberal i ministre d'Economia, Jordi Gallardo.

El president liberal i ministre d'Economia, Jordi Gallardo.

El president liberal i ministre d'Economia, Jordi Gallardo.

Fernando Galindo
Actualitzada 17/05/2022 a les 12:09
La situació a la família liberal empitjora a mesura que passen els dies des que es va conèixer la concurrència de dues candidatures a les primàries del partit. Encara que el missatge oficial és que s’està fent un exercici de democràcia i transparència, l’ambient està molt enrarit i fins i tot hi ha qui tem una nova trencadissa, independentment qui sigui el guanyador en aquest procés. Aquesta nit té lloc una executiva nacional en què s’intentarà reconduir la situació, però l’ambient està molt crispat i el fins ara líder indiscutible, Jordi Gallardo, comença a ser obertament qüestionat com un dels artífexs d’aquesta crisi.

Fonts del partit van indicar ahir que desitgen que s’imposi el “seny i el diàleg”, sense amagar, però, que “venim d’un cap de setmana molt calent i és obligat temperar els ànims”. Tot i la bona disposició a mantenir viu i unit un partit hereu d’un PLA en vies d’extinció, les mateixes fonts van dibuixar la situació actual com “a molt perillosa”.

Un sector important considera que Gallardo ha alimentat la crisi amb el silenci actual i que hauria d’haver tornat a donar explicacions més clares i precises d’aquesta història, d’un partit que probablement sortirà debilitat de les primàries.

ELS ESTATUTS
Una part important de la formació considera que el ministre d’Economia no va actuar correctament perquè va convocar el procés de primàries quan no hi havia cap candidat, en total contradicció amb els estatuts, que assenyalen que aquest procés s’ha d’obrir quan hi ha més d’un aspirant a liderar la formació. Per això es retreu a Gallardo que esperés a darrera hora a anunciar la seva candidatura, quan Judith Pallarés ja havia fet el pas perquè a cinc dies de cloure el termini no s’hi havia presentat ningú i “provocant el nerviosisme de molta gent”. “Si Gallardo es presenta i ho anuncia en el moment adequat hauria tingut un suport total, però ara hauria de donar explicacions per evitar especulacions que fan mal al partit”, van apuntar les fonts.


En realitat Pallarés no tenia plans d’intentar liderar la formació i no ho hauria fet, “però va veure que el temps passava i que ningú prenia la iniciativa”.


Aquest mateix sector s’aferra als estatuts per rebatre els intents de la secretària general, Maribel Lafoz, que vol repescar els militants que es van donar de baixa i que regularitzin les quotes. Defensen que “quan s’està vuit anys sense pagar les quotes es dona per fet que una persona s’ha donat de baixa”. Unes declaracions que estan dirigides a Higini Cierco i també a Cabanes, que va ser acceptat com a militant el gener passat i si es respecten els estatuts no haurà superat el temps de carència i per tant no podrà votar per ell. Tampoc no és clara la situació d’Higini Cierco. En declaracions al Diari, Cierco va assegurar que havia pagat totes les quotes pendents i que és militant liberal, però des del partit es matisa que la tramitació no és tan ràpida i que és l’executiva la que decidirà si amb l’abonament es recupera la militància o bé s’ha perdut.


A la formació que forma part del Govern de coalició es tem que independentment dels resultats hi haurà un facció més conservadora i propera a terceravia i una altra “a l’esquerra de Demòcrates”, de gent jove i amb empenta que ha apostat pel canvi de rumb. Per això no es descarta que s’acabi en trencadissa, amb els ànims tan crispats com els actuals. I sobretot, es té clar que quan Cabanes va dir que l’executiva l’havia anat a buscar no va ser un lapsus linguae, amb Gallardo donant suport, al qual es considera “instigador” de la mala maror que està creixent entre els militants.


Pallarés i Cabanes comencen a fer campanya entre els diferents comitès locals.


CLAUS

1. Demanda al president de més claredat
Una part del partit li demana a Gallardo que parli clar i que doni noves explicacions sobre els motius que el van portar a demorar la seva decisió.

2. El nerviosisme creix entre els militants
Precisament la indecisió del president del partit va provocar el “nerviosisme” en la formació davant el termini per presentar candidats a les primàries.

3. El error inicial quan no hi havia candidats
El gran error per a molts afiliats és convocar unes primàries sense candidats, com marquen els estatuts. Consideren Gallardo instigador de la crisi.
Etiquetes
Veure’n més
27
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts