TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

associació amb la ue

Ser part del programa Erasmus costaria cinc milions en set anys

Espot en lloa els beneficis i Riba diu que ja calculen els costos i el retorn d’entrar a cinc

Xavier Espot durant el discurs de cloenda de la jornada.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va lloar les possibilitats que pot tenir incorporar el país a diversos programes de la Unió Europea un cop se signi l’acord d’associació, en la cloenda de la jornada del programa L’acord d’associació i els programes europeus: oportunitats i costos. Espot va comentar que “els programes europeus són una de les oportunitats més grans i que poden tenir més interès per a la ciutadania però també per a les empreses, entitats i institucions”.

En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va declarar que ja estudien quina ha de ser la inversió i quin pot ser el retorn d’entrar a programes com Erasmus+, Horitzó Europa o Life. “La participació en els programes tindrà un cost econòmic i haurem de tenir molt clar de quins entrem a formar part i de quins no”, va puntualitzat Espot.

INVERSIÓ I RETORN

Riba va explicar que les inversions en programes de la Unió Europea es calculen cada set anys. Per exemple, per entrar al programa d’intercanvi d’estudiants universitaris Erasmus+ s’haurien d’invertir cinc milions d’euros al llarg de set anys. Sobre aquesta qüestió, Landry Riba va comentar que evidentment esperar un retorn econòmic d’aquesta inversió amb els estudiants que tenim a Andorra és poc plantejable, però aquest programa té molts intangibles que aporten valor afegit. Com a exemple de programa amb poca inversió i molt retorn econòmic el secretari d’Estat d’Afers Europeus va posar d’exemple el programa Europa Creativa, que té un cost de mig milió d’euros en set anys i pot beneficiar tota mena de creadors.

Respecte a les negociacions, el cap de Govern va assegurar que les properes rondes ja tindran un caire més polític. Espot va asse­nyalar que més enllà de la cooperació amb les institucions europees, “l’acord d’associació és una peça clau per a l’homologació d’Andorra i les possibilitats del país de tenir un millor model econòmic”. “L’entrada a l’acord d’associació ens dona les eines per diversificar l’economia a la vegada que podem defensar les especificitats del nostre país i mantenir la sobirania”, va afegir.

Espot també va explicar que volen arribar a un acord que permeti donar oportunitats a les empreses, però sobretot als joves del país. Per aquesta raó ell i Riba portaran a terme unes jornades adreçades als joves per informar-los sobre l’acord.

tracking