Immigració

L'autorització de pròrroga d'un mes dificulta trobar pis als temporers

Els treballadors denuncien que no poden demostrar legalment que estaran al país aquest estiu

L'exterior del servei d'Immigració.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest maig s’ha convertit en un mes d’incertesa per a molts dels temporers que s’han quedat al Principat a l’espera de poder treballar aquest estiu. I és que la solució que va proposar el Govern per enllaçar la temporada hivernal amb la nova prova pilot de quotes d’estiu que s’iniciarà aquest juny està provocant certs maldecaps en el dia a dia d’aquests treballadors, en aspectes tan concrets com el fet de trobar allotjament o de retirar diners del banc.

“Cap immobiliària ens vol llogar un pis perquè no podem demostrar de cap manera legal que al juny encara serem al país”, va denunciar Constanza Vásquez, treballadora en una gelateria. “No hi ha lloguers només d’un mes”, va constatar. “Jo vaig haver de marxar del pis amb la meva parella perquè els propietaris van decidir no ampliar-nos el contracte de temporada que vencia a l’abril”, va relatar per altra banda Ángel Ramos, un empleat de l’hotel Roc Blanc que actualment es troba allotjat en una habitació d’aquest mateix equipament on treballa. “M’ho van oferir a la feina perquè no vaig trobar cap més alternativa. Actualment, encara segueixo buscant pis”, va lamentar, a més d’explicar que arreu on va li reclamen el permís de residència anual. “Tots ens trobem en la mateixa situació”.

Alguns dels treballadors entrevistats, de fet, expliquen que la problemàtica va lligada al moment en què el Govern va decidir ampliar la data de final de temporada d’hivern –que anteriorment vencia el 31 d’abril– fins al 30 de maig com a solució per enllaçar les dues temporades. Va ser llavors quan els temporers van haver de dirigir-se de nou al servei d’Immigració per tramitar un segon permís temporal únicament per un mes. Una situació que els deixa actualment en una mena de buit legal.

Més enllà de la problemàtica amb la vivenda, els temporers també estan topant amb traves en l’àmbit bancari. “Vam haver d’entregar la nostra targeta de crèdit perquè va caducar a final d’abril i ara, per un mes, el banc no ens vol entregar cap altra Visa”, va exposar Vásquez. “Hem de portar constantment diners en efectiu”, va denunciar per altra banda Virginia Méndez, una altra temporera que treballa en l’hoteleria, que va afegir que trobava que “Govern ha fet una molt mala gestió de la situació”. “Es nota que ha estat una solució per sortir del pas i aguantar la posttemporada”, va dir Ramos.

Els temporers relaten que a la sensació d’incertesa s’hi afegeix el fet que hauran de repetir els tràmits d’aquí a unes setmanes. “No sabem si ens quedarem sense feina o no al juny perquè encara no s’han publicat les quotes. No podem fer plans. Les empreses no saben si podran comptar amb nosaltres o no”, va denunciar Vásquez. “A més, si finalment hem de marxar només disposarem legalment de vuit dies per abandonar-lo”, va afegir, tot exposant que al juny hauran de tornar al servei d’Immigració per legalitzar de nou la seva situació i tornar a pagar 23 euros.

APUNTS

-Temporada d’estiu

El consell de ministres va aprovar un projecte de prova pilot de temporada d’estiu entre l’1 de juny i el 31 d’octubre en què s’obriran 500 quotes de treballadors.

-Permís de pròrroga

Els temporers es van haver de presentar al servei d’Immigració per tramitar un nou permís temporal per al maig. Una pròrroga que els permet enllaçar les dues temporades.

-Un buit legal

Amb aquest permís temporal d’un mes no poden demostrar que es quedaran al país. Les immobiliàries es neguen a llogar-los un pis i els bancs no volen entregar-los una Visa.

-Denúncia social

Els temporers consideren que el Govern ha dut a terme aquesta iniciativa com a solució temporal sense pensar en les conseqüències pràctiques que comporta.

tracking