x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Diari TV

Abús de la contractació “a dit” al Govern

El president del Sipaag denuncia l’excés de fitxatges d’urgència i el sobrecost d’externalitzar
Entrevista al president del sindicat de l'administració general, Lluís Anguita

Entrevista al president del sindicat de l'administració general, Lluís Anguita

Entrevista al president del sindicat de l'administració general, Lluís Anguita

El president del Sindicat Adscrit a l'Administració General (Sipaag) al plató de Diari TV.

El president del Sindicat Adscrit a l'Administració General (Sipaag) al plató de Diari TV.

El president del Sindicat Adscrit a l'Administració General (Sipaag) al plató de Diari TV.

Fernando Galindo
Actualitzada 17/05/2022 a les 17:21
El president del Sindicat Adscrit a l’Administració General (Sipaag), Lluís Anguita, va denunciar ahir “l’abús molt gran” a l’administració general de les contractacions d’urgència. “Si no cobreixes un edicte mira per què la gent no s’hi presenta i soluciona-ho”, va etzibar. I és que va denunciar que s’usa massa sovint la fórmula de l’extrema urgència, que implica “contractacions a dit” on “no hi ha cap mena de filtre”. En una entrevista al programa Parlem-ne, de Diari TV, va alertar del risc de desaparició de la figura del funcionari per l’amenaça de les externalitzacions i el paper dels personal de relació especial. Anguita va recordar que el funcionari ha de respectar la llei i està “protegit” davant eventuals peticions d’actuar no conforme a la norma, però es va preguntar què faria un càrrec nomenat pel Govern: “Es limitarà a fer el que diu el meu cap?”

Respecte a les externalitzacions, el líder sindical va parlar d’algun cas concret, com ara que s’hagi posat a concurs el manteniment de l’edifici escolar de Fiter i Rossell quan l’administració té una plantilla d’una trentena de persones al servei de manteniment d’edificis públics, avisant que “segur que sortirà molt més car”. I ho va exemplificar amb el que va ocórrer amb el muntatge dels llums de Nadal del Govern. “Tenim personal per fer-ho i es va contractar una empresa per muntar-los que va cobrar entre sis mil i vuit mil euros i els van desmuntar el personal que tenim a l’administració i només es va pagar la grua per 400 euros”.

Al seu dia, el Sipaag va dur a la justícia la denúncia sobre les tasques dels assessors del Govern, que a parer del sindicat excedien les que els pertocaven fent, per exemple, funcions de comandament –la Batllia els va tombar adduint la prescripció dels fets– i quan van denunciar pràctiques irregulars en les contractacions a l’oficina covid des de l’executiu també se’ls va instar a denunciar-ho. “Ells ho tenen molt fàcil, tenen les armes de l’Estat, que paga el poble, però nosaltres ens ho hem de pagar”, va argumentar. Un plet que es pot anar a uns quants milers d’euros difícil d’assumir amb recursos propis. A més, com ja va fer al seu dia quan la Batllia va rebutjar la demanda dels assessors, el president del Sipaag va admetre la desconfiança amb la justícia.

LA PÈRDUA D’ATRACTIU
Per al president del Sipaag, el que està succeint és que ser funcionari ha perdut atractiu. “Surten edictes i molts no s’estan cobrint”, va lamentar. Una de les explicacions és que “s’estan pagant sous que són molt baixos i en moltes ocasions s’estan demanant titulacions, formacions d’un nivell molt alt”. Anguita va apuntar el cas de l’edicte per cercar un metge forense amb un salari d’uns 2.300 euros. “No resulta atractiu”, va concloure. Però, a més, “tenim una gran quantitat de personal que està cobrant el sou base”. El resultat és que hi ha força departaments mancats de personal, va assegurar, i que l’alternativa també és recórrer a persones del servei d’Ocupació amb contractes que “normalment són de sis mesos i que quan ja han après han de marxar”.


Ara que amb la inflació s’aguditza el problema de la carestia de la vida, Anguita va defensar que ho pateixen igual els treballadors del sector públic que del privat perquè “pel nivell de vida que hi ha a Andorra els sous haurien de ser més elevats”. El Sipaag no s’ha sumat a les demandes de l’agrupació de sindicats per combatre la problemàtica per una qüestió aliena que els va impedir estudiar-les a temps però sí que rebutgen frontalment la proposta de la CASS per reformar les pensions. “No és per millorar, són retallades”, va justificar.

 
ELS "NÚMEROS" DE LES PENSIONS
Lluís Anguita va posar en dubte les xifres que es donen per argumentar la necessitat de reformar el sistema de pensions perquè els números “es poden fer de moltes maneres”. En aquest punt es va referir als canvis en el model de jubilació de la funció pública: “Es van prometre uns números i aquests números no tenen res a veure amb els que tenim actualment.” Ara el Sipaag està a l’espera de la reforma de la Llei de la funció pública i desconeix si alguna de les seves reivindicacions s’hi plasmarà.
Etiquetes
  • #6 Marc
    (17/05/22 14:18)

    Podrien començar per mirar familiars de la SE de funció pública...

    Respondre
  • #5 Responsable de Seguretat
    (17/05/22 09:18)

    I qui es el responsable de la seguretat de Govern? Hauría de ser algú de la Policia, com a tots llocs, amb formació i experiéncia policial.

    Respondre
  • #4 Pere
    (17/05/22 09:09)

    Jajajajaj mare meva he parlat el mes treballador!!!!

    Respondre
  • #3 Joan del pi
    (17/05/22 09:08)

    També tindren de mira les hores de treball real i efectiu que molts de vosaltres realitzeu, esmorzar, reunionetes d'amics, sortir a fumar, cafès, etc etc la veritat poca feina feu.

    Respondre
  • #2 El Club
    (17/05/22 08:27)

    El clintelisme polític o la política del vot, els grans culpables de la situació actual d'Andorra.

    Respondre
  • #1 Son una banda
    (17/05/22 07:41)

    I també es pot parlar dels edictes fets a mida de les parapubliques i comuns, es vergonyós!!

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts