L'obertura d'empreses serà quasi de forma automàtica

La nova regulació permetrà crear societats en un termini de quinze dies perquè el control del Govern serà ‘a posteriori’

El ministre Gallardo ahir al matí a la conferència de l'Andorra Business.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Agilitzar i facilitar la tasca als inversors estrangers que vulguin establir-se a Andorra. És un dels objectius que persegueix la nova llei d’inversió estrangera que ahir va presentar el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella en una conferència organitzada per Andorra Business. “La llei planteja un canvi de paradigma per donar resposta als canvis de l’economia després de deu anys de treballar amb una llei per a la inversió estrangera que ha donat els seus fruits, però que es va pensar en un context molt determinat”, va assegurar Gallardo. De fet, una de les implicacions del nou text és una “liberalització” de la inversió forana perquè el control inicial que el Govern realitza sobre els projectes no serà necessari. Per contra, aquest control passarà a ser a posteriori, un cop la societat ja hagi estat creada. “Hi haurà un procediment molt més ràpid per a una inversió que provingui de països amb els quals tenim un conveni de no doble imposició; però el que no existia fins ara era un control posterior, que serà exercit per part del departament de Registres Econòmics i Jurídics, justament per comprovar que allò manifestat s’està complint”, va dir el titular d’Economia.

UNA SOCIETAT EN 15 DIES

La nova mesura, un cop s’hagi implementat i dotat els diferents departaments implicats de més recursos i personal, permetrà, segons va explicar Gallardo, que un inversor estranger pugui crear una societat en un termini mitjà d’uns quinze dies, molt per sota dels 98 dies en els quals se situa ara la mitjana i a anys llum dels 244 en els quals estava aquesta estadística abans de l’última reforma de l’executiu. Tanmateix, aquesta agilització no s’aplicarà a inversors que provinguin d’un país amb el qual no es té un conveni de no doble imposició (CDI), que seguiran el mateix procediment que fins ara, sumant a més aquest control posterior per verificar la inversió que es materialitza. De fet, en l’actualitat l’executiu només pot treballar amb dades d’inversió estrangera “formalitzada”, és a dir, aquella que es planteja però pot acabar reduint-se o ampliant-se segons la realitat final del projecte. “El control posterior és per tenir coneixement del desenvolupament de la inversió, saber quins llocs de treball està generant aquesta inversió, a quin lloc, quin volum de negoci... Unes dades que el Govern no té i que són necessàries per saber si el tipus d’inversió que està arribant al país és tan profitosa com creiem”, va remarcar Gallardo, que també va considerar que aquest control permetrà a l’Estat “focalitzar millor el procés de diversificació i donar seguretat jurídica als inversors. Precisament, les dades amb les quals treballa actualment el Govern assenyalen que l’impacte de la inversió estrangera en el PIB del 2021 va ser del 18,7%. D’aquesta, un 45% provenia d’Espanya, un 24,6% de França i un 25,4% de la resta de països. “En l’última dècada s’ha instaurat la idea en molts països que no tota la inversió és bona, i pensem que Andorra ha d’implementar aquest control”, va asseverar el ministre per justificar el control posterior de les inversions. En cas que es detectin irregularitats, la llei preveu el que es denomina una “clàusula de salvaguarda”, és a dir, mesures cautelars que impliquen suspendre temporalment la inversió, sense que impliqui una anul·lació, així com mecanismes per reconduir tot el procés realitzat.

SENSE LA BANCA ANDORRANA

Una altra de les novetats del text és que d’ara endavant no serà imprescindible que les inversions es realitzin des d’un banc del país, un element que Gallardo va relacionar amb l’homologació del Principat amb els estàndards internacionals. “L’operativa que ha d’acreditar les propostes d’inversió es podrà fer si no és prioritàriament des d’una entitat andorrana, mitjançant una entitat de l’espai SEPA”, va reconèixer el ministre Gallardo.

tracking