rEPORTATGE

Salut a escala global

Comença la conferència internacional de salut planetària amb la voluntat de parlar sobre l’estudi de l’impacte del medi ambient en els humans.

Jordi Serrano en la presentació de les jornades.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conferència internacional sobre salut planetària té l’objectiu d’apropar el concepte a la gent. Aquesta disciplina estudia els impactes dels ecosistemes en la salut humana. La intenció és, segons Jordi Serrano, coordinador de continguts de les jornades, explicar que el medi ambient afecta la nostra salut. Entre avui i demà representants de l’Organització Mundial de la Salut, les Nacions Unides i diversos centres d’investigació europeus debatran i faran divulgació d’aquesta qüestió.

Pel que fa a la salut planetària remarcaven des de l’organització que les dades revelen fets clars sobre els canvis imminents i actuals de la temperatura i el clima, la concentració de gasos d’efecte d’hivernacle, el desglaç d’ambdós casquets polars i el col·lapse de la biodiversitat, per esmentar només alguns episodis de la llarga llista dels efectes duradors provocats per l’espècie humana. Davant d’aquesta situació, Serrano va apuntar que és important explicar a la gent i especialment als treballadors sanitaris com poden afectar la salut de la societat tots aquests canvis i esperen que la conferència internacional apropi aquesta disciplina.

Una de les idees que es plantegen d’aquesta conferència és publicar-ne les conclusions. “Treballem en la possibilitat de crear un text científic que reculli les conclusions de les jornades”, assegura Jordi Serrano. La idea d’elaborar aquest text és donar una base teòrica més per a aquest camp que encara es troba en desenvolupament. La salut planetària posa molt d’èmfasi en els canvis en els ecosistemes i els efectes que poden tenir la humitat o les sequeres. Tot i això, la preocupació principal és la contaminació. Serrano fa èmfasi sobre com ha millorat la salut general dels països que han reduït la contaminació. Tot i això, assenyala que cada any moren set milions de persones per malalties vinculades a la contaminació i que és un problema que cal afrontar.

tracking