x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Fre a la inflació

Posicions irreconciliables

Els sindicats demanen limitar a vuit euros el metre quadrat el preu dels lloguers de les parròquies centrals
Els representants dels sindicats.

Els representants dels sindicats.

Els representants dels sindicats.

Fernando Galindo
Actualitzada 12/05/2022 a les 11:11
Els sindicats demanen més i els propietaris clamen al cel. El paquet de contrapropostes presentades per l’agrupació de sindicats al Govern no ha agradat entre els propietaris d’habitatges, que asseguren que “aquest tipus de mesures no són realistes i el que fan és espantar els inversors”, assegura Toni Bea, president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI). “Màxim respecte per les propostes que han presentat, perquè qualsevol actor hi pot dir la seva. Ara bé, cal entendre que en l’actualitat el 95% dels habitatges del país estan a la venda i només el 5% estan destinats al lloguer, i com més es limiti el preu dels arrendaments menys oferta hi haurà”, remarca Bea. Per la seva banda, el president de l’AGIA, Gerard Casellas, recorda que “limitar és molt fàcil però una altra cosa és que a la persona que es juga la inversió li acabin sortint els comptes”. De fet, Casellas assenyala que “la solució del lloguer passa perquè l’administració faci obra pública”, i recorda que “amb aquestes limitacions el que s’acaba aconseguint és l’efecte contrari”.

LIMITACIÓ DEL PREU
La proposta dels sindicats passa, entre d’altres qüestions, per fixar un preu de referència als habitatges del país (segons antiguitat, situació geogràfica, serveis...) i que, en el cas dels pisos que estiguin a les parròquies centrals, aquest preu es limiti a vuit euros el metre quadrat. “El que busca aquesta mesura és evitar els abusos, i estem d’acord que és una proposta ambiciosa, però la qüestió serà que seiem en una taula amb la patronal i busquem un punt mitjà”, explica la secretària d’organització del SEP, Carla Guinot. “El que proposem és que a aquells propietaris que situïn el lloguer per sota del llindar establert se’ls bonifiqui impositivament, per tant abaixar el lloguer voldrà dir reduir impostos; el que no pot tolerar la llei són els abusos”, assevera. En el document presentat, que també vol un registre de la propietat, els sindicats asseguren que aquestes mesures es poden implementar en un termini d’entre tres i sis mesos. En aquest sentit, Guinot afirma que “no és que sigui factible o no, és que és necessari perquè s’avançaran les eleccions i perquè la gent està marxant del país perquè no pot més; si hi ha voluntat política es pot implementar”. A més de les propostes en matèria de lloguer, els sindicats també posen sobre la taula un increment del salari mínim del 20% o, si aquesta opció no es té en compte, que s’instauri, de forma obligatòria, la tretzena paga, així com ajudes a l’habitatge per a estudiants que marxen del país o la reducció de la bretxa salarial. El paquet de contrapropostes també preveu una reforma legal perquè als autònoms se’ls consideri empreses, per tal que es puguin beneficiar de les bonificacions fiscals del teixit empresarial. Precisament, aquesta tarda els sindicats i la CEA es reuniran per intentar apropar posicions i mirar de trobar punts en comú amb l’objectiu d’anar de la mà en alguna de les qüestions a la pròxima trobada de la comissió del Comitè Econòmic i Social.


MESURES


1. Pujada d’un 20% del salari mínim o tretzena paga

Els sindicats proposen que s’incrementi un 20% el salari mínim o, en el seu defecte, implementar la tretzena paga obligatòria. També demanen lligar els salaris als increments de l’IPC.

2. Vuit euros el metre quadrat al centre del país
A més d’un registre de la propietat públic també un preu de referència per als habitatges de tot el país i limitar-lo a un màxim de vuit euros el metre quadrat a les parròquies centrals.


3. Increment d’impostos a les rendes altes

Es vol un sistema impositiu gradual que pugui arribar fins al 20% per a aquelles rendes més altes, així com un increment gradual a partir de les rendes de més de 40.000 euros.

4. Beneficis impositiu per als autònoms
Reformar la llei perquè es considerin empreses aquells autònoms amb treballadors, per tal que es puguin acollir als beneficis amb relació a les cotitzacions de les empreses.

5. Reduir la bretxa salarial i ajuts als estudiants
Crear la figura de l’oficial de primera, segona i aprenent per acabar amb la bretxa salarial. Facilitar una ajuda del 30% del preu de l’habitatge per a estudiants que han de marxar a fora.
Etiquetes
Veure’n més
27
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts