x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
el futur de liberals

Liberals valida les candidatures de Cabanes i Pallarés

Els dos candidats sumen una trentena d’avals. L’exministre els aconsegueix en unes quantes hores
Executiva Liberal reunida dimecres 11 de maig

Executiva Liberal

L'Executiva Liberal reunida aquest dimecres

Fernando Galindo
Actualitzada 11/05/2022 a les 21:08
El Comitè Executiu Nacional de Liberals, en una reunió celebrada aquest vespre a la seu del partit, ha validat les  candidatures de Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes que s’han presentat al procés de primàries per escollir el cap de llista de Liberals a les pròximes eleccions generals, segons informa el partit en un comunicat. Així, els afiliats escolliran el pròxim cap de llista de Liberals en un Congrés extraordinari que s’està valorant que tingui lloc a finals de mes.

Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes van presentar ahir els avals necessaris per formalitzar les seves candidatures, i encara que l’exministre d’Interior va aconseguir, com l’actual ministra d’Afers Socials i Igualtat, una trentena de vots, el fet que ho hagi fet en unes hores és una dada que demostra que té un suport important. Pallarés, en canvi, ha estat dues setmanes per reunir les mateixes firmes.

Els dirigents de la formació van intentar ahir aparentar una estranya normalitat i van elogiar que per primera vegada hi ha la possibilitat de triar en unes primàries. Tot i que una cosa són les declaracions públiques que intenten allunyar el partit d’una imatge de divisió i una altra la realitat. L’A està tocat per la retirada de Jordi Gallardo per les desavinences amb Pallarés. Hi ha qui ho atribueix a un rampell de l’encara president liberal durant una tensa reunió amb la política massanenca, diumenge a la nit. Aquesta li va retreure que a l’elector li costa diferenciar si és a L’A o a Demòcrates i la seva falta de proximitat amb la gent. Va ser quan Gallardo va etzibar que es retira de la política quan acabi la legislatura i aquí comença una nova història –una més– de l’antic PLA.

Cabanes només ha disposat d’un dia per aconseguir les signatures –en feien falta 15–. A priori es podria considerar que es converteix en el favorit, ja que va ser dilluns quan va rebre amb sorpresa la petició per convertir-se en candidat. Aquesta nit es comprovaran les firmes per verificar que siguin vàlides i se’n sabrà el nombre exacte.

Qui prengui el relleu de Gallardo tindrà com a primer objectiu recompondre el partit i tancar les ferides amb una contesa electoral a les portes. Cabanes es va pronunciar ahir totalment favorable a reeditar el pacte amb Demòcrates i Ciutadans Compromesos. Hi ha qui el defineix com el candidat gallardista, però en aquestes primeres hores va recollir molts elogis –també algunes crítiques– per ser una persona amb un gran pes polític, especialment a Andorra la Vella, Ordino i Encamp, que pot recuperar aquells militants que es van sentir enganyats pel suport a Xavier Espot.

L’exministre i president de la Federació de Caça i Pesca va tenir paraules d’elogi cap a Gallardo. “La meva idea és recuperar-lo, un país com Andorra no es pot permetre el luxe de prescindir d’una persona de la seva vàlua que està disposada a fer política”, va manifestar.

I va recordar que el PLA, del qual va ser fundador, “està viu gràcies al ministre d’Economia, és un actiu que no es pot deixar perdre i li tinc una estima descomunal per la gran feina que ha fet”. D’aquesta manera, l’extitular d’Interior amb Marc Forné es va referir al Govern Espot-Gallardo, que “ha funcionat molt bé, i el que funciona no s’ha de tocar”.

També va tenir paraules cap a la seva rival a les primàries i companya de partit. Cabanes va demanar que la situació que viu Liberals “no s’entengui com una divisió. Ja sabem que el món llatí és un món crispat, però per a mi és molt positiva l’existència de dues candidatures, quelcom que mai havia passat i sempre és millor que una sola llista”. El candidat a liderar L’A a les eleccions es va definir com una persona a qui li agrada sumar. “Som menys de 80.000 habitants i si dividim dar­rere de cada pi hi haurà una persona”, va ironitzar.

Pallarés va declinar fer declaracions ahir. No va ser possible contactar amb la ministra, que només es va manifestar a través d’una piulada en la qual va afirmar que continuarà treballant per mantenir “viu i unit” Liberals “defensant els nostres valors”. La ministra d’Afers Socials i aspirant a liderar la llista de la formació a les primàries del partit agraeix en la piulada a Gallardo la confiança en ella després que el president liberal hagi anunciat que es retira de la política i no opta a ser cap de llista. Pallarés s’ha significat per ser partidària de marcar més diferències amb DA tot i governar en coalició. Demòcrates segueix amb atenció la situació i es fa difícil pronunciar-se sobre el suport que tindrà el nou líder.

CLAUS

1 L’executiva convoca les primàries

El comitè executiu nacional acorda el 26 d’abril iniciar les primàries per triar la persona que encapçalarà la llista nacional del partit a les pròximes eleccions generals.


2 Gallardo es retira per evitar la divisió
Gallardo fa diumenge un pas al costat, després de conèixer que també s’hi presenta Judith Pallarés i el consegüent risc de divisió del partit.


3 S’aconsegueix el compromís de Cabanes
Dilluns es contacta amb Cabanes per dificultar l’elecció de Pallarés i muntar una alternativa amb possibilitats.
Etiquetes
Veure’n més
17
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts