la legislació entra en vigor el 17 de maig

Fins a 100.000 euros de multa per no complir la llei de protecció de dades

La llei de protecció de dades entra en vigor el 17 de maig.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova llei de protecció de dades, que entrarà en vigor el 17 de maig vinent, preveu sancions que van dels 500 als 100.000 euros per a les empreses que no compleixin les noves obligacions. Això significa que, a partir d’aquesta data, totes les corporacions del país hauran d’estar preparades per tractar les dades personals amb què treballen segons el que estableix el nou text legal si volen evitar ser multades. Per aquest motiu, els especialistes en la matèria alerten de la importància de fer una bona transició cap al nou articulat.

De moment, les empreses hauran d’adaptar-se al que estableix la llei a l’espera que s’aprovi el reglament, que desenvoluparà amb més detall les obligacions. Ara bé, la protecció de dades és una matèria molt assentada tant a nivell europeu com als països veïns i, per aquest motiu, l’advocada especialista en compliance penal i protecció de dades Cristina Prados assegura que “els que ens hi dediquem i ens hem format específicament en la matèria ja sabem com s’ha de fer”.

Ara bé, Prados alerta dels perills de fer una mala adaptació, que “pot comportar una sanció”. En aquest sentit, adverteix que “ens estem trobant amb intrusisme laboral. Hi ha despatxos on no hi ha ningú que sàpiga fer això, però que venen el servei al seu web”. Per aquest motiu, recorda la importància de fer la transició de la mà d’un especialista en aquesta matèria, perquè si no, “estàs assumint un risc que no assumiries, per exemple, en temes de fiscalitat”. En aquest sentit, Prados assenyala que “les plantilles no existeixen” i que cal fer un pla personalitzat.

De fet, Prados recorda que es tracta d’una “especialitat molt concreta i això fa que el professional hagi de ser molt especialista en la matèria”. Així, apunta que el professional no només ha de tenir coneixements en dret, sinó també en informàtica i tecnologia.

Més enllà de les sancions econòmiques, Prados sosté que les empreses que no tractin les dades amb les garanties legals previstes a la llei poden veure’s perjudicades a nivell reputacional.

tracking