Victòria Alsina

“No entenc que la Generalitat no tingués una delegació”

La consellera d’exteriors de la Generalitat assegura que la delegació catalana estarà a la tardor i que Andorra formarà part dels Jocs

La consellera d'Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de deixar a Andorra fora del projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern, la consellera d’Exteriors de la Generalitat, Victòria Alsina, signarà aquest dimarts el decret per obrir una delegació al Principat. La consellera valora imprescindible aquesta iniciativa i torna a obrir la porta al fet que el país andorrà jugui algun paper en els jocs previstos per al 2030.

Quan s’obrirà aquesta delegació de Catalunya a Andorra?

Doncs dimarts vinent signarem el decret que formalitzarà l’obertura de la delegació catalana a Andorra, i esperem que es materialitzi durant la tardor, a ser possible abans que s’acabi el 2022. L’obertura d’aquesta delegació és un compromís que vàrem assolir des de la Generalitat fins i tot abans d’anunciar aquest projecte de Més Catalunya al món, perquè entenem que era imprescindible.

Tenen ja una ubicació per a aquesta delegació?

Ho estem estudiant, sabem que s’ubicarà a Andorra la Vella però com bé sabrà la formalitat és molt important a l’administració així que primer s’ha de crear el concurs públic per saber qui encapçalarà la delegació i després es llogarà una seu que, com dic, estarà a Andorra La Vella. Tot això són els següents passos que anirem fent. També caldrà buscar l’equip de persones que hi treballarà. Confiem que això es pugui fer en coordinació amb el govern andorrà, que ens ajudarà a materialitzar-ho.

Per què han decidit obrir ara una delegació al Principat?

La delegació de Catalunya a Andorra és una de les grans assignatures pendents de Catalunya. No entenc que la Generalitat no tingués aquesta delegació tenint en compte les relacions que tenim amb Andorra i els vincles de bon veïnatge que treballem. L’objectiu és doble: enfortir les relacions de bon veïnatge així com la cooperació fronterera, i, per altra banda, intensificar les relacions i fer-les créixer.

Per exemple?

Li’n podria dir molts. La defensa estratègica del català per poder potenciar-lo i defensar el prestigi de la llengua a nivell internacional. Tot el tema de millorar la cooperació transfronterera que, com ens ha demostrat la Covid, és molt important. Potenciar la relació en matèries com l’Institut i la Fundació Ramon Llull, l’Aeroport de la Seu, la prevenció d’incendis, la salut mental...

Per tant, hi haurà feina a fer.

El motiu general d’aquesta delegació és que volem institucionalitzar les relacions amb el Principat, que hi hagi un equip de persones que s’aixequi amb aquest objectiu de potenciar els vincles entre els dos governs. Entenem aquesta delegació com una representació institucional que volem que sigui útil per a la Generalitat per crear més projectes a Andorra però també que ho sigui per al mateix govern andorrà per crear més projectes a Catalunya.

Hi ha qui ja demana el tancament de la delegació.

Hi ha qui voldria tancar totes les delegacions, no només les d’Andorra. El que voldrien és tancar el departament d’exteriors. Tenim una clara competència en matèria d’exteriors.

Si hagués de valorar la relació actual entre Andorra i Catalunya...

És una relació excel·lent. Mantenim una interlocució molt fluida i valorem molt positivament el resultat de la cimera bilateral. Hem mantingut reunions de seguiment i entenem que no hi ha millor manera de seguir potenciant aquests vincles que amb l’obertura d’aquesta delegació.

No comptar amb Andorra per als Jocs no va agradar...

El projecte dels Jocs és un projecte que crea una oportunitat per al conjunt dels Pirineus, independentment de les divisions administratives. Qualsevol projecte que posi els Pirineus al món ha de comptar amb la col·laboració de tots els governs, també el d’Andorra. És cert que hi ha hagut converses entre els executius i veurem com es concreten. Ara estem amb la consulta per escoltar l’opinió de la ciutadania de les sis comarques de la vegueria del Pirineu.

Per tant, Andorra formarà part dels Jocs?

És per la pròpia definició del projecte que s’ha de comptar amb Andorra, perquè aquest projecte posa els Pirineus al món. Ens creiem que aquest és un projecte que posa els Pirineus al centre i per això s’han de tenir en compte totes les col·laboracions i més tenint en compte l’expertesa d’Andorra en aquesta matèria, com vaig poder comprovar amb les finals del mundial d’esquí.

Arran dels Jocs, hi ha alguna infraestructura que es plantegi per millorar l’accés al Principat?

La darrera setmana de maig aprovarem la convocatòria de la consulta i a partir d’aquell moment el Govern tirarà endavant el projecte tècnic així com totes les oportunitats que això genera. Tot això s’explicarà perquè la ciutadania que participi en la consulta pugui conèixer al detall la proposta. És evident que hi haurà infraestructures noves. Els jocs són un catalitzador de la mobilitat.

Com valora la tasca de l’aeroport de la Seu fins el dia d’avui?

No és tant la meva competència, però per les converses que he tingut faig una valoració positiva d’aquest aeroport. Del que es tracta és que segueixi creixent aquest tipus d’infraestructures perquè el que ens interessa tant a Catalunya com a Andorra és que hi hagi una xarxa d’aeroports, un ecosistema.

tracking