presó preventiva per a dos empresaris i un suposat sicari

Processats per extorsió i amenaces el sicari i els dos empresaris

El batlle vol fer el bolcatge dels telèfons mòbils per trobar noves proves

Un vehicle de la policia entrant a la presó.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La batlle va decidir la matinada d’ahir enviar a la presó els dos empresaris que havien intentat recuperar un suposat deute contractant un sicari, el qual també està processat i en presó provisional. Els tres van estar des de dimarts a les dependències policials fins esgotar el temps màxim legal per prestar declaració a la Batllia.

Les declaracions van començar pel volts de la una del migdia de dijous fins que a la mitjanit la batlle va acordar el processament per extorsió i amenaces de mort. L'acusació, en aquest cas la víctima –també empresari del sector de la construcció–, va presentar una querella criminal contra els tres processats perquè vol que s’afegeixi l’acusació de blanqueig de diners, ja que dona per suposat que els pagaments pels serveis del sicari es feien en negre, segons van comentar ahir fonts properes al cas.

La declaració del germà gran va ser llarga. La batlle vol assegurar-se, a més, que els dos empresaris, que gestionen una empresa de material per a la construcció, no puguin alterar o amagar proves contra ells i d’aquesta manera poder reproduir amb fidelitat el material que la policia pugui extreure dels telèfons mòbils.

També, segons les mateixes fonts, no va passar desapercebut a la batlle que els tres implicats van donar versions diferents i contradictòries dels fets, que parteixen de l’intent de recuperar 190.000 euros d’un suposat deute de Construccions Buiques, declarada en fallida, de la qual la víctima de l’extorsió havia estat administrador encara que era propietat del seu pare, que actualment resideix a Portugal.

El fiscal va demanar la presó provisional per a les tres persones. Pel que fa al suposat sicari, les fons van remarcar que en alguns moments de la declaració –que es va allargar tres hores– judicial es va enfonsar. Es tracta d’una persona que viu a l’Alt Urgell i que regenta un negoci de restauració, un perfil que s’allu­nya bastant del típic esbirro que forma part d’un grup professional dedicat a extorsionar i amenaçar per encàrrec.

Tot i així, havia aconseguit el propòsit d’atemorir la víctima i que acceptés abonar 5.000 euros mensuals durant un període de tres anys per saldar aquest deute que l’empresari no reconeix com a seu. L’home va ser interceptat a Sant Julià de Lòria –on té un pis de propietat llogat– i va rebre les amenaces que el van portar a acceptar anar pagant de forma mensual.

CLAUS

1 Documentació i àudios per Whatsapp

La policia disposa d’una gravació d’àudio on s’amenaça l’empresari extorsionat per no haver efectuat el tercer pagament abans del dia 10.

2 Pressió fins al límit i decisió de fer la denúncia

La víctima va acabar per no suportar la pressió a la qual estava sotmesa i després de parlar amb el ser germà van decidir explicar la situació a la policia.

3 Actuació policial amb la triple detenció dimarts

Dimarts la policia va aprofitar que els tres implicats s’havien citat i va procedir a la detenció, en un bar proper a l’empresa de material per la construcció.

LA DESAGRADABLE TROBADA A SANT JULIÀ

L’empresari extorsionat resideix actualment a la Massana, però sovint es mou per Sant Julià de Lòria, on havia viscut molts anys. Va ser a l’avinguda Verge de Canòlich on el sicari el va interceptar i el va convidar a col·laborar i a firmar un contracte admetent el deute. Per doblegar l’oposició de la víctima li va mostrar una foto de la seva dona i una altra de la dona i el fill. L’home també portava un geolocalitzador al seu cotxe. Més endavant el suposat sicari li va demanar que el contractés com a comercial amb un sou de 3.000 euros, tot i que la seva experiència en la construcció és nul·la. La resta, 2.000 euros, anirien destinats a cobrir el deute reclamat.

tracking