LA DETENCIÓ DE TRES PERSONES

Ingressen a la presó els dos empresaris i el presumpte sicari

La policia investiga si l'extorsionador forma part d'una banda organitzada

El cotxe de color negre propietat del presumpte sicari.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El batlle decreta aquesta matinada l'ingrés a la presó dels dos empresaris acusats d'un presumpte delicte d'extorsió i el suposat sicari que van contractar. Segons a pogut saber el diari la versió de les tres persones van ser contradictòries i pels vols de la una de la matinada van ingressar a la Comella.

La policia la interrogar ahir als dos empresaris i un presumpte sicari que van contractar per recuperar un deute de 190.000 euros de Construccions Buiques, ja declarada en fallida i amb nombrosos impagaments. L’home, de 35 anys, alt, robust, ple de tatuatges i amb una veu ronca que imposa –segons fonts properes al cas–, va ser suposadament contractat per extorsionar un dels fills del propietari de Buiques –que ara viu a Portugal– i que juntament amb el seu germà ha posat en marxa una altra empresa del mateix sector econòmic.

La història sembla una pel·lícula de sèrie B amb actors aficionats. Tot va ser molt matusser, amb tints fins i tot anecdòtics, fins al punt que el sicari tenia la intenció d’obrir a Andorra una empresa dedicada al cobrament de morosos, encara que vist el final poca clientela hi confiaria.

La policia s’ha centrat a identificar aquest personatge per saber si és un simple conegut dels dos empresaris o pertany a una banda espanyola dedicada a l’extorsió, coacció i amenaces. Els dos homes detinguts, que gestionen una empresa de venda de material per a la construcció, pretenien recuperar els diners impagats de Construccions Buiques.

Les fonts expliquen que l’home extorsionat va assumir el deute –que considerava que no era seu– per la intimidació que va rebre d’aquest suposat sicari. Va ser interceptat a l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià de Lòria i li va mostrar dues fotografies, una de la seva dona a la feina i una altra de la dona i el seu fill. A més, va rebre un clar advertiment que estava en perill la seva integritat física. És per això que l’home va acabar signant un contracte reconeixent el deute, acceptant la figura de fiador solidari que assumia un import pel qual es va comprometre a pagar cada mes 5.000 euros durant tres anys.

Va fer dos pagaments continuats i el sicari es va confiar, fins al punt que un dia li va mostrar que portava un geolocalitzador al cotxe, concretament al parafangs de la roda del darrere. Sabia en tot moment la seva localització.

L’esbirro no es va conformar només amb els primers pagaments. Amb la presumpta connivència dels dos homes que li pagaven els serveis, li va exigir que el contractés com a comercial a l’empresa de construcció –tot i no tenir experiència en aquest ram– amb un salari de 3.000 euros bruts mensuals, mentre que la resta –fins a la suma de 5.000 euros– anirien destinats a cobrir el deute exigit.

El tercer mes va ser clau. Segons les fonts l’home extorsionat va estar ingressat a l’hospital i no va poder abonar els 5.000 euros abans del dia 10, com s’havia acordat. Va ser contactat pel germà gran a través d’un àudio per WhatsApp –és una de les proves en mans dels investigadors– per avisar que rebria de nou la visita del sicari, i davant la pressió va parlar amb el seu germà i van decidir acudir a la policia per presentar la denúncia. Van considerar que tenien proves suficients per sustentar l’acusació.

El batlle va decretar aquesta matinada l'ingrès a la presó dels tres detinguts per un presumpte delicte d'extorsió.

CLAUS

1 Impagaments a empreses i treballadores

Construccions Buiques fa fallida i deixa molts impagaments a empreses i treballadors. Un incendi en un magatzem va fer sospitar que va ser intencionat.

2 Un deute pendent de 190.000 euros

Els empresaris detinguts interpreten que el deute s’ha d’imputar als fills del propietari de Buiques perquè van estar gestionant l’empresa amb el seu pare fins a la fallida.

3 Delictes de coacció i d'amenaces

La policia considera que en aquest afer hi ha delicte d’extorsió, amenaces i coacció.

EL DOCUMENT ADMETENT EL DEUTE

La policia va efectuar dimarts a la tarda un minuciós escorcoll a les oficines de l’empresa de materials per a la construcció, a l’avinguda d’Enclar de Santa Coloma. Els agents es van centrar exclusivament en les oficines i no en la resta de dependències, com els magatzems o l’espai de mostra d’alguns dels productes en venda. Segons les fonts buscaven el contracte que l’empresari extorsionat havia signat amb el compromís de pagar durant tres anys el deute de 190.000 euros, heretat de Construccions Buiques. Fonts del sector van indicar ahir que en la darrera etapa de la societat es van acceptar projectes a preus molt per sota del mercat que va abocar l’empresa a un carreró sense sortida i va deixar molts impagaments. Els fills regenten actualment una altra empresa també de la construcció.

tracking