Cost de l'habitatge

Els immobiliaris atribueixen la pujada del preu dels pisos al cost del material

El valor dels immobles és un 29% més alt que el primer trimestre de l’any passat

Un edifici en construcció a Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) i l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) atribueixen la pujada del preu del metre quadrat a l’augment dels costos de la construcció. Toni Bea, president de l’APBI, va assegurar que l’augment dels costos de la construcció, la inflació dels països veïns i la inflació a Andorra han estat “una tempesta perfecta que ho ha encarit tot molt”. Des de l’AGIA, tot i que van atribuir part de l’augment del cost de l’habitatge als costos de producció, el president, Gerard Casellas, va assegurar que “entenem que si els preus pugen és perquè hi ha gent disposada a pagar-los”. Sobre la falta d’oferta de lloguer, Toni Bea va comentar que “és molt car fer habitatges de lloguer i al final tens unes rendibilitats molt baixes. Per les quanties que necessites per construir un habitatge si no tens una seguretat jurídica la major part de la gent posarà els pisos a la venda”.

Increment dels preus

El preu mitjà del metre quadrat dels pisos ha pujat un 29% en el primer trimestre, en passar de 2.656 euros en els primers tres mesos del 2021 a 3.429 aquest any, segons va publicar el departament d’Estadística ahir. Es tracta, doncs, d’un encariment de 772,6 euros en un any. L’informe indica que el nombre de transaccions immobiliàries també s’ha incrementat, arribant a 482 durant el primer trimestre, un 22,3% més respecte al mateix període de l’any passat, i 88 més en nombres absoluts.

El nombre de béns immobles venuts ha crescut en un 74,3% respecte a l’any passat, amb un augment generalitzat de totes les agrupacions. Destaquen el nombre de terrenys i places d’aparcament transmesos, que s’incrementen en un 107%, sumant-ne 400 i passant de 374 el primer trimestre del 2021 a 774 en el d’enguany. Les vendes de pisos, habitatges unifamiliars i edificis també experimenten creixements, concretament del 19,2%, arribant a 416 i sumant-ne 67 més que els primers tres mesos de l’any passat. Pel que fa als locals comercials i magatzems, la diferència respecte a l’any passat és només d’una transacció més, sumant-ne un total de 12.

El mateix informe també comptabilitza el valor de les operacions immobiliàries, que es dispara fins als 297 milions d’euros, un 115,3% més que en el primer trimestre del 2021 i 159 milions d’euros en nombres absoluts. Els terrenys i places d’aparcament són els immobles que han fet créixer més el valor total, augmentant en un 279,6%, fins a gairebé 158 milions d’euros. El valor de les operacions de vendes de pisos, habitatges unifamiliars i edificis puja un 40% i se situa en 125 milions d’euros. Mentre que el dels locals comercials i magatzems s’incrementa un 73,7% i suma gairebé 2,5 milions més que l’any passat.

La superfície tramesa en metres quadrats augmenta el primer trimestre d’enguany en un 123,5% respecte a l’any passat. Es tracta del major increment en els terrenys i places d’aparcament, amb una pujada del 187,3% i una variació absoluta de 99.820 metres quadrats. Amb referència als pisos, habitatges unifamiliars i edificis, el creixement és menor, concretament d’un 22,1%, passant de 24.065 metres quadrats a 41.606.

tracking