Reportatge

Manuel Valls, per Andorra

L’ex primer ministre gal vol seguir vinculat als càrrecs públics i es presentarà com a candidat del partit de Macron a les legislatives per representar els francesos a Andorra, Espanya, Portugal i Mònaco.

Un cartell de la campanya de Valls a l'ajuntament de Barcelona.FIRMA FOTÒGRAF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les principals crítiques que es fan a molts polítics passa pels tripijocs i canvis de camisa que fan per mantenir-se a la cadira. El polític francès Manuel Valls n’és un exemple clar. Ex primer ministre francès socialista i exregidor de l’ajuntament de la capital de Catalunya pel partit Barcelona pel canvi, Valls vol seguir a la primera línia política. I ho vol fer a l’Assemblea Nacional francesa com a representant dels gals residents al Principat. Valls es presenta com a candidat de la República en Marxa (LREM), el partit del president de França i Copríncep gal, Emmanuel Macron, a les eleccions legislatives del juny, amb l’objectiu de representar els ciutadans de la cinquena circumscripció a l’estranger, que a més dels andorrans aglutina els residents francesos a Espanya, Portugal i Mònaco.

Valls va ser primer ministre durant la presidència de François Hollande i va fracassar en el seu intent de ser candidat a l’Elisi a les eleccions del 2017. Aquell mateix any va manifestar el seu desig de ser candidat per la formació de Macron a les legislatives, però no va complir els criteris del llavors recent creat partit. Nascut a Barcelona, el 2018 va fer el salt a la política catalana com a candidat a l’alcaldia de la capital de Catalunya, on va formar aliança amb Ciutadans. Va dimitir el 2021 i, des de llavors, ha aparegut periòdicament a la vida política de França, bé com a suport dels Republicans a les últimes eleccions regionals o de Macron a les presidencials.

De fet, el polític francès va participar en els actes festius organitzats a París amb motiu de la recent victòria de Macron, que finalment ha donat el vistiplau a incorporar-lo a les files de LREM. El president ha supervisat una per una les 577 candidatures de La República en Marxa per a aquestes eleccions, segons Franceinfo. A la llista figura el nom de Valls com a candidat a la cinquena circumscripció a l’estranger, segons diversos mitjans, entre els quals BFM TV i Le Figaro.

Fonts de LREM citades per aquest últim diari veuen Valls com una persona “molt competent” i identificada amb el centreesquerra, sector al qual també aspira a arribar el partit de Macron. Valls, de fet, ha marcat distàncies els últims dies amb el Partit Socialista, a qui va donar per “mort” en una tribuna a L’Express per la seva voluntat de pactar amb La França Insubmisa.

tracking