fins ara n'estava exempt qui ingressava menys de 150.000 euros

Tots els autònoms hauran de presentar els comptes

Les noves obligacions generen multitud de queixes d’empresaris a la Cambra, que alerta del sobrecost que en generarà el compliment

departament de Tributs i Fronteres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els treballadors per compte propi han de presentar els comptes al Govern. Fins ara n’estaven exempts els que tenien una xifra d’ingressos inferior a 150.000 euros anuals tot i que estaven obligats a portar una comptabilitat. A partir d’aquest any han de lliurar la informació a l’administració –i, per tant, ja els comptes del 2021– i amb un detall d’informació que fa que la Cambra ja hagi alertat dels “sobrecostos”, i que els economistes parlin d’una “taxa més” en el sentit que tothom necessitarà pagar un gestor perquè li porti aquests tràmits. Però uns i altres apunten un altre problema: la falta d’informació. La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, va explicar que estan rebent nombroses queixes d’empresaris i comerciants per la sobrecàrrega de les noves obligacions però que s’estan adonant que els més petits “ni se n’estan assabentant”. La degana del Col·legi d’Economistes, Neus Cornella, va manifestar que un canvi d’aquest abast necessitaria una campanya de divulgació que no s’ha fet.

Els canvis –que el Govern va aprovar a final de març i es van publicar al BOPA del 6 d’abril– parteixen de la voluntat de simplificació dels tràmits de dipòsit de comptes, declaració de tributs i generació de dades estadístiques. Unificar-ho en un de sol per facilitar la vida a l’administrat. A la pràctica el que constaten els empresaris i els especialistes en la matèria és que suposa una complicació extra. Abans del canvi hi havia tres models de presentació dels comptes anuals que ara s’han convertit en dos: abreujat i normal. S’ha suprimit el simplificat, que era el que requeria menys informació. “En l’abreujat i el normal hi ha una càrrega addicional d’informació a facilitar significativa”, exposa Neus Cornella, degana del Col·legi d’Economistes. Per exemplificar-ho, apunta que un taxista que facturi 60.000 euros haurà de fer els mateixos tràmits –amb les variacions inherents a les característiques del negoci, això sí– que l’empresa que facturi un milió d’euros i tingui 15 treballadors.

A banda d’això, tothom estarà obligat també a aportar dades estadístiques. Una enquesta d’activitats econòmiques que fins ara era aleatòria per a persones físiques i jurídiques amb un volum de negoci inferior als sis milions d’euros. “El problema per a nosaltres és que tot s’ha fet amb una mica de precipitació”, exposa Cornella, i que l’administració ha de ser conscient que bona part dels afectats pels canvis “no es miren el BOPA cada setmana”. I recorda que qui hagi portat una comptabilitat casolana perquè no l’havia de presentar haurà de reformular els comptes del 2021 i també del 2020, ja que la informació ha de ser comparativa. Les societats –com fins ara– tenen de termini fins al juliol per fer el dipòsit i la resta de tràmits ara associats. Per a les persones físiques, els autònoms, és el setembre. I una altra de les novetats i obeint al procés de digitalització de l’administració és que la presentació serà obligatòriament telemàtica si es fa a partir de l’1 de juny (qui ho faci durant aquest mes de maig encara podrà usar el model anterior).

DEMANDES ALS MINISTERIS

La Cambra ja s’ha mobilitzat per demanar una reunió conjunta amb els dos ministeris concernits (Finances i Economia) “per mirar de reformular vàries coses que no lliguen”, va explicar la directora de l’ens. “Més que simplificar les coses, les complica”, va denunciar. A més, un altre dels problemes detectats és que la plataforma virtual que ha de servir per presentar els tràmits a partir de l’1 de juny encara no està operativa. La Cambra demana que s’informi amb un temps de marge suficient quan estarà habilitada al cent per cent perquè els empresaris tinguin un marge de temps suficient per complir les noves obligacions.

El Col·legi d’Economistes també ha enviat al Govern una llista amb totes les “discrepàncies” que ha trobat avaluant les modificacions per tal que es resolguin. Perquè Cornella va indicar que els tècnics també s’han trobat un problema afegit que és que el pla general comptable que es va publicar el 6 d’abril “defineix una sèrie d’obligacions que els formularis que ha publicat el Govern no recullen”. Per exemple, amb relació a la comparació (entre exercicis) de part de la informació que es demana dels negocis. El col·legi espera que es resolguin tots aquestes disfuncions en un marge raonable de temps i que el portal telemàtic també estigui completament operatiu en un termini prudencial. Si no, sostenen que els canvis s’haurien d’ajornar.

ELS CANVIS

1. Unificar tràmits en un de sol

Les novetats neixen d’una unificació de tres tràmits (dipòsit de comptes, declaració tributària i enquesta d’activitats econòmiques) en un de sol. Serà obligatòriament telemàtic a partir de l’1 de juny.

2. Entren tots els treballadors autònoms

Els treballadors autònoms que ingressen menys de 150.000 euros també han de fer el dipòsit de comptes a partir d’aquest any (i, per tant, de l’exercici 2021). Tenen de marge fins al setembre.

3. S’elimina el model simplificat

Un dipòsit que passa a tenir només dos models. S’elimina el simplificat, que és el que requeria menys informació.

4. S’han d’aportar dades estadístiques

Es generalitza l’enquesta d’activitats econòmiques, que fins ara era aleatòria si la xifra de negoci era inferior als sis milions d’euros.

La presentació de comptes i les liquidacions tributàries hauran de ser telemàtiques.

tracking