administració

La despesa de personal del sector públic creix un 16% en sis anys

Govern, comuns, parapúbliques i institucions financeres gastaran 277,4 milions en salaris

Edifici administratiu del Govern.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Administració, és a dir el Govern, els comuns, les parapúbliques i les institucions financeres, té pressupostats 277,4 milions d’euros en despeses de personal per a l’actual exercici. Després del decrement del 2021, quan es va reduir en 1,8 milions d’euros la despesa de personal de l’Administració, la inversió en el pagament de sous als seus treballadors torna a la tendència alcista dels darrers exercicis. No en va, la despesa de personal de l’Administració ha crescut en un 16% els darrers sis anys. Al 2017, la partida total per pagar els salaris dels treballadors de les diferents administracions va ser de 239,8 milions d’euros, és a dir 37,6 milions menys que la pressupostada per a l’actual exercici.

S’enporta la palma el Govern, que dedica a pagar els sous dels seus treballadors 121,8 milons d’euros, mentre que els comuns se’n gasten 57,1 milions. Les institucions sense finalitat de lucre que depenen de l’executiu (entre les quals el SAAS) tenen un presupost de despesa de personal de 59 milions d’euros.

El pressupost de despesa agregat total del sector públic per a l’exercici 2022 és de 2.152 milions d’euros, amb un increment del 35,8% respecte a l’exercici anterior. Pel que fa al pressupost d’ingressos agregats totals, és de 2.152 milions d’euros, amb un increment del 35,8% respecte a l’exercici anterior. Sense tenir en compte els actius ni els passius financers, tant de despesa com d’ingrés, el pressupost de despesa agregat total és de 1.317 milions d’euros, amb un increment del 4,9% respecte a l’any anterior, mentre que el pressupost d’ingressos agregats totals és de 1.303 milions d’euros, amb un increment del 9,2% respecte a l’any anterior.

El pressupost de despesa de l’Administració central és de 1.220 milions d’euros, amb un increment del 72,5% respecte a l’exercici anterior. Pel que fa al pressupost d’ingressos agregats, és el mateix import i el mateix percentatge de disminució. Sense tenir en compte els actius ni els passius financers, tant de despesa com d’ingrés, el pressupost de despesa agregat és de 491 milions d’euros, amb un increment del 6,1% respecte a l’any anterior, mentre que el pressupost d’ingressos agregats és de 465 milions d’euros, amb un increment del 16,9% respecte a l’any passat. Aquí s’inclou el Govern.

Respecte al pressupost de despesa de l’Administració local per al 2022 és de 189 milions d’euros, amb un increment de l’11,4% respecte a l’exercici anterior. Pel que refereix al pressupost d’ingressos agregats, és el mateix import amb el mateix percentatge d’increment respecte a l’exercici anterior. Sense tenir en compte els actius ni els passius financers, tant de despesa com d’ingrés, el pressupost de despesa agregat total és de 169 milions d’euros, amb un increment de l’11,1% respecte a l’any anterior, mentre que el pressupost d’ingressos agregats totals és de 159 milions d’euros, amb un increment de l’11,5% respecte a l’any anterior.

Per comuns, el de Canillo té un pressupost de despesa de 22 milions; el d’Encamp, de 35 milions; el d’Ordino, de 14 milions, i el de la Massana de 15,7 milions. El comú d’Andorra la Vella té un pressupost de despesa de 50 milions d’euros; el de Sant Julià, de 17,3 milions, i el d’Escaldes-Engordany, de 33 milions.

tracking