finances

El supervisor rep un 43% menys de declaracions de sospita

La Unitat d’Intel·ligència Financera va enviar un 62% menys de dossiers a la Fiscalia General que l’any 2020

El cap de la Uifand, Carles Fiñana, en una roda de premsa.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFand) va reduir considerablement l’any passat el nombre de recepcions de declaracions de sospita i dels dossiers tramesos a la Fiscalia General respecte al 2020. Segons la memòria de l’organisme corresponent a l’any passat, la UIFand va rebre un 41,96% menys de declaracions de sospita que el 2020 i va trametre un 62,16% de dossiers menys al Ministeri Públic.

La disminució respecte a les declaracions de sospita rau principalment en el nombre de les presentades pel sector financer bancari, que han passat de les 99 trameses a la Unitat d’Intel·ligència Financera l’exercici 2020 a les

actuals 56. No és el cas per a la resta de sectors, tant financers no bancaris, com no financers, “mantenint-se tant l’espectre plural dels subjectes obligats que declaren operativa sospitosa, com el nombre d’aquestes”, s’indica a la memòria del regulador. En total es van enviar 65 declaracions de sospita el 2021 respecte a les 112 de l’any 2020.

D’altra banda, la UIFand va traslladar a les autoritats judicials un total de 28 expedients el 2021, pels 74 de l’any anterior. “L’explicatiu d’aquesta circumstància es deu principalment en el fet que aquest any alguns dels dossiers han presentat una complexitat més important, la qual cosa ha requerit un temps d’anàlisi i de gestió de la informació superior”, s’assenyala a la memòria. En sentit contrari, el nombre d’expedients arxivats es va incrementar en un 16,33%, en passar de 98 l’any 2020 als 114 actuals. Finalment, la UIFand creu que la dada més significant és la que es refereix als expedients actualment en curs d’investigació, que s’eleva a 32, amb la particularitat que tots ells concerneixen a expedients presentats l’any 2021, sense comptar els que corresponen als presentats durant l’actual exercici 2022.

D’altra banda, també s’ha reduït notablement els imports amb possibilitat d'embargament judicial sortits dels expedients enviats a la Fiscalia. Són per al 2021 de 10,4 milions d’euros, mentre que per al 2020 aquest import era de 186,6 milions.

Tot i aquesta reducció en els dossiers tramesos per la UIFand al Ministeri Públic, el nombre de persones –físiques o jurídiques– investigades ha augmentat en passar de les 956 el 2020 a les 984 el 2021. En concret, s’investigava el 2021 407 persones físiques i 577 persones jurídiques.

INVERSIÓ ESTRANGERA

En sintonia amb l’exercici anterior, es mantenen a la baixa les peticions de sol·licituds d’inversió estrangera rebudes i analitzades, amb aquesta dada ja gairebé estabilitzada. L’any passat es van entrar 19 demandes, per 14 del 2020. Una va rebre un avís desfavorable, una va rebre un avís per enquesta de la policia i nou van rebre un informe d’observacions al Registre de Societats.

L’any passat, d’altra banda, hi va haver 58 persones analitzades en el marc de la inversió estrangera, 33 físiques i 25 jurídiques. El 2020 es van investigar 66 persones, 33 jurídiques i 33 físiques.

Respecte a la cooperació internacional es manté estable el nombre total de casos, si bé augmenten considerablement les peticions de col·laboració externes, i disminueix el nombre de peticions internes vers l’exterior, compensant-se finalment ambdues variables. Es van sol·licitar 53 d’un total de 23 jurisdiccions a les quals s’ha respost amb una mitjana de temps de 9 dies.

tracking