tràgedia en una pleta d'Encamp

L'acusació particular vol 30 anys de presó per l'assassinat de Vila

La parella del difunt reclama, a més, una indemnització, l’expulsió permanent d’Andorra i una ordre d’allunyament

Agents uniformats i policia científica, al lloc dels fets.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’esposa del resident francès que va ser assassinat una nit del mes de setembre del 2020 demana una pena de 30 anys per a l’autor confés, un jove togolès que havia estat empleat a l’empresa d’informàtica del resident. La família li imputa altres càrrecs, ja que la pena màxima per delicte major d’assassinat que estableix el Codi Penal és de 25 anys quan concorren crueltat o acarnissament, que consisteix a augmentar intencionadament el sofriment de la víctima causant-li patiments que excedeixin dels necessaris per a l’execució del delicte, i traïdoria, que consisteix a emprar mitjans tendents directament a assegurar l’acció o a evitar el risc que pugui procedir de la defensa per part de la víctima.

Michel Douet, un resident d’origen francès que tenia 56 anys, va ser agredit a cops fins a la mort al seu domicili de Vila (Encamp) una matinada de diumenge a dilluns. El detingut pels fets –es va entregar voluntàriament–, Waki T., resident originari de Togo de 33 anys i extreballador de la víctima, no ha explicat mai què el va moure a matar el seu excap, i la policia està convençuda que no hi ha mòbil i que simplement es va obsessionar amb el resident. El difunt havia denunciat el presumpte homicida almenys un parell de cops per amenaces, però mai va ser citat a declarar per verificar el seu estat mental i si realment hi havia risc.

Insolvent

L’esposa, a banda de la pena de presó, reclama l’expulsió permanent del país, una ordre d’allu­nyament i una indemnització, tot i que el jove a la presó no disposa de diners per fer front al pagament. Al domicili de la víctima també hi havia la seva parella i una filla menor. La dona va requerir assistència del SUM. Abans de fugir, l’acusat va prendre foc a l’habitatge sense conseqüències i les va ruixar amb un líquid inflamable.

Per la seva banda, el fiscal demana 25 anys de presó per assassinat, i hi afegeix un delicte de violació de domicili amb violència, així com amenaces de mort.

Waki va arribar molt alterat a la presó i va acabar ingressat a l’hospital. Els primers dies a la Comella van ser complicats i ara, segons ha pogut saber el Diari, es mostra tranquil i té un bon comportament, encara que segueix prenen una forta medicació per contenir l’esquizofrènia. El crim a la Pleta de Vila va commoure Andorra. L’home va morir pels cops d’un martell.

El que continua sorprenent és que Waki segueixi sense donar explicacions sobre què el va empènyer a matar el seu expatró, no hi ha mòbil que ho expliqui. Tot apunta que es va obsessionar per una suposada disputa laboral que no ha estat mai confirmada i que la família nega.

La relació de l’arrestat i la víctima va ser laboral durant cert temps, fins que es va trencar ja per desavinences. La víctima regentava un negoci d’informàtica que inicialment havia estat establert a Encamp i després havia traslladat a Escaldes.

El presumpte homicida havia fet estudis d’informàtica a Tolosa, després de la formació al Lycée. A Andorra havia arribat amb els germans (són cinc comptant-lo a ell) i la mare l’any 2002, quan era un adolescent de 13 anys. El seu pare, que va ser diplomàtic i economista, havia mort a Togo.

En el moment dels fets Waki no tenia feina. Havia treballat als bombers durant uns mesos, en el marc d’un programa activat pel servei d’Ocupació, en el qual estava inscrit. També havia estat jugador del VPC de rugbi i va participar a la selecció andorrana. Va debutar amb els isards en un partit contra Sèrbia del Campionat d’Europa, divisió 3A, el desembre del 2008.

CLAUS

1 La policia arriba al lloc dels fets

Pels volts de dos quarts de quatre de la matinada la policia va acudir fins al domicili de la víctima alertada que una persona hi havia accedit de manera il·lícita.

2 El jove s’entrega i confessa

L’arrest es va materialitzar a un quart de nou del matí al nucli canillenc. L’home va trucar a la policia per telèfon per entregar-se i va admetre ser-ne l’autor.

3 No hi ha mòbil i va actuar per obsessió

El difunt havia denunciat el presumpte homicida almenys un parell de cops per amenaces. Es coneixien per la relació laboral i no hi ha mòbil que se sàpiga.

tracking