eleccions a frança

Desig de canvi, cap alternativa

Els residents francesos van votar qui serà el seu proper president. Molts electors estan desencantats amb les polítiques de Macron però no creuen que Le Pen sigui la millor alternativa.

Cua per votar a l'interior de l'ambaixada francesa a Andorra la Vella, ahir.Ambaixada francesa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona volta de les eleccions presidencials franceses tornava a plantejar l’opció de votar entre Emmanuel Macron de la República en Marxa i Marine Le Pen, del Reagrupament Nacional. El fet d’haver d’escollir entre els mateixos candidats a la presidència de la República va provocar cert desencant entre els votants. Molts residents de nacionalitat francesa comentaven que aquesta situació no els agrada. En Christophe Bonnet explicava que principalment li molestava que s’hagin repetit els candidats. “No trobo a faltar que hi hagi un candidat de l’esquerra, però veure els mateixos noms que fa 5 anys genera desencant”, assegurava. Entre els votants també n’hi ha que voten pensat que escullen un dels coprínceps. És el cas d’en Joaquim Remolou, que fa 40 anys que viu a Andorra i assegurava que per a ell “Macron ho ha fet prou bé com a Copríncep”.

Vots a MAcro a conracor

La sensació de desencant és compartida per un nombre considerable de votants. Moltes de les persones enquestades creien que guanyaria Macron per la por de molts electors a una victòria de Le Pen. És el cas d’en Jean Joffes, que va explicar que creu que hi ha una contradicció per a molts votants i que molta gent vol un canvi perquè no els ha agradat el que ha fet Macron al llarg dels darrers 5 anys. Tot i això, assenyalava que “l’alternativa que tenim em fa por i crec que seria pitjor el remei que la malaltia”. Remarcava la importància de les eleccions legislatives del mes que ve perquè considera que “poden ajudar a limitar la capacitat d’acció del nou president o presidenta de la República”.

Un bon grapat d’electors van adoptar aquesta posició de votar un candidat per por que guanyi el rival. La Marie Archambeau explicava que havia vingut a l’Ambaixada a votar “per complir amb el meu deure cívic” però que el seu vot va ser sobretot per evitar que governi algú que no vol més que per convenciment de votar un candidat. La Charlie, la Leticia i la Michelle Millan comentaven el mateix: “Molta gent s’ha mobilitzat per evitar que guanyi Le Pen”, comentava la Leticia. “No veiem bé algunes de les propostes de Macron, és evident”, afegia la Michelle, i la Charlie comentava que França necessita un canvi, però en cap cas considerava que Marine Le Pen fos la solució als problemes que actualment té el país.

Desencant amb la política

Una de les sensacions més compartides és la del desencís amb la política. És el cas de la Luz Aguillard, que comentava que per a ella són unes eleccions molt poc interessants. “Suposo que guanyarà Macron. A la pràctica crec que és una versió arreglada amb una camisa impecable i una corbata nova del que representa Le Pen” afegia. La Matilde, la seva filla, va assenyalar que Le Pen per a la seva generació representa el feixisme i el racisme i li preocupa que certa gent més jove no ho entengui. “Crec que guanyarà Macron tot i que no estic d’acord amb ell en molts aspectes”, comentava finalment. Sobre aquest desencant polític Joaquim Remolou comentava el fet d’haver d’escollir entre la dreta i l’extrema dreta. “Entenc que per a certs votants, sobretot els que tradicionalment opten per opcions d’esquerres, sigui una situació incòmoda.”

El consens amb Le Pen

La candidata del Reagrupament Nacional, Marine Le Pen desperta simpaties sobretot en matèria de seguretat. Votants de Macron com en Gabriel Benoit, asseguraven que podien estar d’acord en algunes qüestions vinculades a la immigració i la seguretat amb Le Pen, però que en la resta de temes confien plenament en Macron. En Christophe Lambert apuntava en una direcció similar: “No crec que Macron hagi solucionat els problemes de França”, comentava. “Per això molta gent vol un canvi, però no crec que Le Pen sigui millor”, afegia. Coincidia amb en Gabriel sobre les propostes de Le Pen en matèria de seguretat: “Segurament milloraria coses en aquest aspecte, però empitjoraria tota la resta. Per això crec que molta gent votarà Macron i crec que és la raó per la qual guanyarà”, assegurava.

De fet, l’argument de la seguretat i la necessitat d’un canvi en el govern fan que persones com la Glòria Lacoste expliquin per què han votat Marine Le Pen: “Vull que hi hagi un canvi, crec que és el millor que li pot passar a França.” Assenyalava també que li agrada la idea que Andorra tingui per primer cop Coprincesa.

tracking